onsdag, juli 01, 2009

Vargen – Fiende eller vän?

Det var inte länge sedan jag besökte Skansen. Det var ganska lätt att konstatera vilket djur som röner mest intresse bland besökarna. Det är utan tvivel vargarna, detta trots att man nästan aldrig får se dem på Skansen. Vargen är det djur som väcker mest känslor hos oss människor, antingen kärlek eller hat. Jag brukar roa mig med att testa människors uppfattning om vargen när jag vill veta mer om någon person, inställningen till vargen skvallrar nämligen en del om personen i frågan. Det tråkiga är att vargdebatten innehåller så många myter och falska antaganden. Det är nästan jämförbart med immigrationsdebatten när det gäller osaklighet och falska påståenden.

Lite bakgrundsfakta

Vargen kom till Sverige efter senaste istiden och var här före människan. Vargen, räven och människan har funnits på hela norra halvklotet och är de landdjur som har störst utbredning i världen. De tidiga folken som levde på jakt här i norden kände vördnad inför vargen som den skicklige jägaren, men med boskapsskötseln förändrades synen till att den var glupsk, falsk och farlig.

I landskapslagarna från 1200-talet står det om skottpengar på varg, men ända in på 1600-talet var vargen vanlig i Europa. På Linnés tid hade jakten satt sina spår och vargen var sällsynt, men tiden därefter var landet präglat av krig och hungerår och det gjorde att trycket på vargen minskade. Folk hade annat att göra än att jaga varg. Vargarna kunde öka och under 1800-talet ledde det till stora konflikter kring tamboskap som blev rivna och vargen bekämpades med bössa och giftet stryknin. Förföljelsen ledde till att vargarna nästan försvann helt, redan vid början av 1900-talet var de bortträngda från hela Sverige utom längst i norr. 1965 fridlystes vargen, men det var för sent. Några år senare var vargen helt borta både i Sverige och i Norge.

Vargen idag

På 1980-talet invandrade några vargar från Finland av en slump och vargen började etablera sig i Sverige igen. I dag har vi en fast vargstam i Mellansverige på ungefär 150 djur. De senaste inventeringarna har visat att vargstammen vuxit så att det nu finns ca 20 föryngringar eller ca 200 vargar i Sverige och Norge, varav de allra flesta i Sverige. Därmed är riksdagens etappmål för vargstammen uppnått.

Gamla föreställningar lever kvar uppseendeväckande mycket i dagens upplysta samhälle. En sådan myt är vargens farlighet. Det finns inga säkra uppgifter om att vargar dödat människor i Sverige de senaste 300 åren, med ett enda undantag: Gysingevargen 1820. Men den var uppfödd i fångenskap och van att förknippa människor med mat.

Jägare pratar ofta om hur deras hundar blir angripna och dödade av varg. Så här ser fakta ut. Vi har 150 vargar i vårt land i dag, samtidigt har vi ungefär 200,000 jakthundar. Från år 2000 till år 2005 så skadades eller dödades det 7508 hundar i landet. Av dessa var trafiken skyldig i 7252 fall, vådaskott, ofta från den egna hundägaren var skyldig i 135 fall, skador eller dödsfall p.g.a. rovdjursattacker förekom i 78 fall, skador p.g.a. andra djur än rovdjur stod för 43 fall. Läs gärna denna statistik en gång till. Statistiken kommer inte från någon vargälskare från Skansen utan från Agria djurförsäkringar.

Under 2005 undersökte man tamdjursattacker. Man kom fram till att drygt hälften av alla attacker gjordes av hundar och inte vargar. Ofta förekom stora rubriker i tidningarna om en vargattack. Lite senare konstaterades det att attacken ofta hade utförts av hundar. Tyvärr blev ofta den senare upptäckten inte föremål för några rubriker i tidningarna. Människor hade alltså kvar uppfattningen att attacken var utförd av varg och inte av hund som det senare konstaterades.

Det pågår en civil olydnad i sensationell omfattning när det gäller vargen och de jaktlagar vi har. Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade en rapport om illegal rovdjursjakt i höstas. Den visade på en "civil olydnad i närmast sensationell omfattning" och spårade flera faktorer bakom attityden: rovdjuren ses som konkurrenter om jaktbart vilt, ett hot mot livsstilen och symboler för en centralmakt man inte vill kännas vid. Det är fullständigt oacceptabelt att de jaktlagar vi har kan brytas och ignoreras i den omfattning som sker när det gäller tjyvjakt på varg. Om vissa grupper kan tillåtas att bryta mot de lagar vi har på ett område, så minskar motivationen att följa andra lagar för övrig befolkning.

Vargen finns i våra sagor och berättelser. Vargen finns i vår historia och kultur, den ÄR en del av vår kultur. Att förgöra vargen är att förgöra en viktig del av vår egen kultur och historia. Samtidigt visar varghatet på människans sämsta egenskaper. Den visar på närighet, egoism och intolerans.

29 kommentarer:

Milla sa...

Vargfrågan är svår. Och man ser på den på väldigt olika sätt beroende vart man bor. Här tex så är ju vargen väldigt hatad. Och med all rätt kan man tycka i vissa fall, men vi får ändå aldrig glömma att inget djur får lida risk för utrotning bara för att människan anser att den ställer till besvär. För vi tillhör alla livets kretslopp på ett eller annat sätt.

Däremot anser jag att man ska öka ersättningen för boskap som dödas av vargen.

Robsten sa...

Gärna det Milla, men i hälften av fallen så är det ju i själva verket hundattacker?

Jag bodde ganska länge i dina trakter Milla, inte såg jag några vargar, jag såg skogar som var överfulla av älgar, de vill väl jägarna ha för sig själva.

Anonym sa...

tycker gott man man kan reducera älgstammen med 90% så viltolyckorna går ner. vargen är ju bara en liten parantes i naturen för närvarande. vänta bara tills den av jägarna skyddade vildsvinet kommer längre upp i landet så ska ni få se på skador i odlad mark och annat, där har ni ett skadedjur som heter duga.

mvh robban

MS sa...

Vargar har jag inga problem med men däremot så skulle jag göra på mig om jag mötte en björn i skogen. Näringskedjan är beroende av att det finns rovdjur som håller viltbestånden nere. Dödar inte SJ mer renar än vargarna förresten?? Mycket är nog gammal vidskepelse som finns kvar även om jag förstår att t ex samerna ser dom som ett hot. Utrotar man vargen vad blir då nästa krav från dessa grupper? Järvarna, björnarna eller Lodjuren? Att boskap som befinner sig utomhus ibland blir slagna av rovdjur är inget vi kan göra åt. Det är naturens gång och dom flesta bönder får ju också ersättning från Staten. Hundar dödar rådjur och andra vilda djur varje år men det är inte så många som pratar högt om.

MS sa...

http://www.youtube.com/watch?v=bA14Vw033Us

Robsten sa...

Precis MS, detta är en känslig fråga, jag vet. Men någon gång måste man ta upp känsliga frågor också och sätta ned foten, "make a statement". jag räknar kallt medatt jag kan skaffa mig fiender för livet med detta inlägg, men det är ju inte första gången i så fall ;-)

Robsten sa...

Ok MS, jag kontrar med denna:

http://www.youtube.com/watch?v=511JXdLbUOc

Robsten sa...

Robban, vi har lite olika synsätt tror jag. Naturen finns inte till för oss, vi är en del av naturen. Efter Tjernobylolyckan så började naturen och viltet frodas som aldrig förr i det evakuerade området. Människan är i praktiken farligare för naturen än en kärnkraftsolycka.

Robsten sa...

Den här är kort, men ändå min favvo, vet inte varför.

http://www.youtube.com/watch?v=UlGZthogIdY

MS sa...

@Robsten

Call of the wild :-)

Wolfman var väl lite i mesta laget men visst är vargen ett magnifikt djur och man kan riktigt föreställa sig hur våra förfäder måste känt sig när dom hörde ulvarna yla mot fullmånen.

Milla sa...

Du har så rätt..Och jag tror även att många påstådda attacker gentemot tamdjur, som är en anledning till att man får skjuta varg utan att först ha tillstånd, är osanna.

Det är ett farligt djur, men seriöst, när senast blev en människa dödad av en varg? Ja, det är förjäkligt när någon får sina djur dödade av en varg, men det är en risk man får ta. Ge dom då en avsatt slant till att skydda sin adjur bättre tex. Det måste finnas en bättre lösning än att döda alla vargar.

Jag har tyvärr ingen statistik över antal djur dödade eller attackerade av varg just nu, men jag vågar mig ändå på att ta vargen i försvar. Samtidigt som jag tar djurägare i försvar och anser att man måste förbättra skyddet på flera sätt.

Robsten sa...

Så du tvekar att dejta Wolfman MS? Ha, ha, kanske är jag inte helt överraskad ;-)

Anonym sa...

nåja i dagläget är all viltstam 100% reglerad och under kontroll. älgstammen är stor för att jägarna vill ha det så. vi behöver importera relativt många vargar för att få en genetiskt hållbar vargstam, i dagsläget är de inavlade så in i bomben tyvärr.

förövrigt försvann den sista björnen från mina trakter 1895 och sista vargen ett par år efter det (utanför gbg)

mvh robban

Robsten sa...

Gott Milla, bara du inte får dina lokala partikolleger på dig nu, he, he. Nä, det är nog jag som får ta denna diskussion.

z999 sa...

Jag som har min antirasistvecka anser att det inte finns några raser. Det betyder att jag anser att vargstammen lika gärna kan bytas ut mot pudlar så har vi löst problemet. Alla är lika värda!

Och när vi ändå talar om djur så vill jag dessutom passa på att slå ett slag för mångkulturen. Den är spridd väldigt bra över landet men det finns fortfarande plättar som bara måste mångkulturaliseras! Det är naturligtvis det segrerade kolmården jag tänker på. Riv gränserna! Blanda vargar och andra rovdjur med giraffer och andra ickerovdjur! Visserligen kommer säkert en och annan bakåtsträvande giraff att klaga men det är bara att vägra ta debatten med den i så fall.


Fan, jag tycker inte att jag får till det där patoset som andra antirasister har...

Robsten sa...

Du kanske inte har den rätta övertygelsen Z ;-)

Anonym sa...

Bra artikel.

Det här är en jättediskussion, men generellt är jag besviken på attityderna i Värmland ute i skogarna. Jag har förståelse för "överkörningsargumentet" (stad/landsbygd), men ingen förståelse för vuxna karlar som uppenbarligen ser som sin uppgift att sprida rena vandringssägner om vargen. Tyvärr förekommer det.

Förresten. Vad var det jag sa för några månader sedan angående politisk reklam? :-)
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1625947/fritt-fram-for-sd-reklam-i-tv-4

Om det sen är värt pengarna är en helt annan sak.

Anonym sa...

Kommentar ovan, Säfflemannen

z999 sa...

Säfflemannen:
"Förresten. Vad var det jag sa för några månader sedan angående politisk reklam? :-)
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1625947/fritt-fram-for-sd-reklam-i-tv-4"

Men det beror på att EU anser att det är odemokratiskt att ha presstöd som ger mediemakt samtidigt som medierna utnyttjar demokratins svagheter och stoppar vissa partier från att ge uttryck för sina åsikter. Det är inte så att TV4 själva har kommit på att det liknar forna Sovjet (mer gamla Polen kanske) att man stoppar yttrandefriheten.

Robsten sa...

Det kan också vara en generationsfråga. har själv bott på landet, de yngre var inte alls lika negativa som sura gamla älgjägare Säffle.

Robsten sa...

Nä, jag tror faktiskt inte det Z. SD fick reklam genom TV4s agerande som motsvarade mer än hela valbudgeten. Det var en lyckträff utan like att TV4 mobbade SD, partiet vann både röster och sympatier, fick stort mediautrymme, det var en riktig fullträff! Det är verkligen synd (men smart av TV4) att de släpper på förbudet mot SD, bättre draghjälp kan man inte få. Tyvärr så kunde inte ens Pappenheimarna på TV4 undvika att se detta faktum.

MS sa...

@Robsten

"Så du tvekar att dejta Wolfman MS? Ha, ha, kanske är jag inte helt överraskad ;-)"

Nja, han får nog ta en ordentlig dusch först och sedan är jag lite tveksam att dejta en man som morrar om man kommer för nära hans mat ;-)

Han lever ju sin dröm och sådana människor måste man beundra. Individualister som följer sitt hjärta och brinner för sitt intresse är något som vi behöver mera av.


Läste att i pressmeddelande från Tv 4 att dom låter SD OCH Kalle Anka-partiet att göra reklam i deras kanal. Ha ha. Ända in i det bittra slutet så måste dom klanka på SD. Att dom bara orkar våra storkar....

Robsten sa...

@MS
" sedan är jag lite tveksam att dejta en man som morrar om man kommer för nära hans mat ;-)"

Oki, jag är rädd för att jag nästan gör detsamma, he,he. Ju äldre man blir, ju mer viktig blir maten på något konstigt vis.

Ja detta med TV4, alltså jag tror inte TVreklamen gav en enda röst åt något parti, vi är inte ett folk som nappar på sådant helt enkelt. Däremot tror jag bojkotten av SD gav röster, det var det ENDA som gav några röster i hela historien. SD borde betala TV4 för att bojkotta dem igen iför nästa val.

Rune sa...

Om storstadsbor anser att det skall finnas varg på den svenska landsbygden så kan väl jag som landsbygdsbo anse att det skall finnas råttor i städerna. Alltså förbjud råttbekämpning i städerna. Vi på landet har ju våra katter i den mån de inte blir uppätna av vargarna.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

För det första är det inte bara storstadsbor som anser att vargen skall finnas i vårt land, det är en hel del landsbygdsbor också.

För det andra så ingår vargen naturligt i vår fauna, den var här före människan. till skillnad från den afrikanska svartråttan och den asiatiska gråråttan. Skall vi göra upp en lista vilka djur vi "anser" skall finnas och vilka som inte skall finnas.

För det tredje fyller vargen sin funktion i det ekologiska systemet, vilket inte gråråttan gör.

För det fjärde så har jag bott på flera ställen i den svenska landsbygden, även vargtäta sådana. Har aldrig hört talas om någon katt som blivit slagen av varg, däremot har jag plockat många kattor som blivit manglade av bilar. Skall vi förbjuda bilar också?

Mogura sa...

HEAR HEAR!

Mycket bra skrivet Robsten. Men det är inte bara vargarna som utgör en måltavla för bigotta jägare, alla rovdjur får en släng av sleven. Nu senast är det kungsörnen som utmålas som det stora hotet "se upp för örnattacker!".

Om dessa fanatiker fick bestämma skulle vi inte ha kvar några rovdjur alls, utom just på sådana ställen som Kolmården.

Rune sa...

Vargen och björnen utrotades i min mellansvenska hembygd någon gång under artonhundratalets mitt.
Jag måste påpeka att jag under min uppväxt på femtiotalet aldrig någonsin saknat eller längtat efter dessa djur.
Det jag har känt är tacksamhet mot våra förfäder som hade ordnat så att man utan rädsla kunde vistas i skog och mark.

Robsten sa...

@Rune
och asfalterar men denna mark kan du känna dig ännu tryggare. De enda reella farligheterb du kan råka ut för är när du sätter dig i en bil, det är kala fakta.