måndag, juni 29, 2009

Hatbrott enligt BRÅ

I SVT1 nu på morgonen meddelar BRÅ att antalet hatbrott ökar. Det beror delvis på att man utökat definitionen. Nu räknas även hatbrott mot svenskar utfört av människor med utländsk härkomst. När Klara Klingspor från BRÅ intervjuas av TV så kommer så chocken, enligt Klingspor så är 72 procent av alla hatbrott riktade mot människor av utländsk härkomst emedan 3 procent av alla hatbrott är riktade mot människor av svensk härkomst.

Enligt BRÅ så är i princip alla hatbrott riktade mot människor av utländsk härkomst, i princip inga hatbrott riktas mot svenskar av människor med utländsk härkomst, allt enligt BRÅ:s statistik. Dessa siffror är helt enkelt inte trovärdiga. Man undrar hur de satt samman sin statistik och vilka parametrar de använt sig av. Det finns ingen presentation på BRÅ:s hemsida vad jag kan se. Med statistik kan man som bekant visa vad som helst.

Hur BRÅ kan få fram sina siffror såg vi ett exempel på när två svenska homosexuella människor knivskar i Tantolunden under Pridefestivalen. När den ena av de angripna personerna knivskars så sade gärningsmannen som var av utländsk härkomst så här.

Alla svenskar är bögar

Att det var ett allvarligt brott riktat mot svenskar av rasistiska skäl måste stå utom allt tvivel. Dock rapporterade inga medier om orsaken till attacken, detta trots att både polis och media informerades. Denna attack räknades sannolikt i BRÅ:s statistik som ett homofobiskt brott. Innan hade gärningsmännen utfört rån av mobiltelefoner, det var svenskar som rånades. Man kan förmoda att även detta rån utfördes av rasistiska skäl, det räknas såklart i BRÅ:s statistik som rån och inget annat.

Jag tvivlar starkt på att BRÅ:s statistik stämmer. Att de justerat resultatet så grovt gör att man genast misstänker någon form av snedvriden statistik. Hade de varit lite smartare så hade de inte justerat sin statistik såpass grovt, nu misstänker nog de flesta direkt att något är fel.

Länk SvD

Länk SVT

Länk tidigare artikel om brottet i Tantolunden

12 kommentarer:

MS sa...

Skulle BRÅ ta med alla gruppvåldtäkter som numera begås så skulle den siffran öka dramatiskt men jag gissar att den inte nämns i den heliga mångkulturens namn. Dessa skämt till människor våldtar och förnedrar dessa tjejer av ett enda skäl. Dom är svenskor och om inte det är ett hatbrott så har ordet förlorat sin betydelse.

Erik sa...

Våldtäkt hamnar logiskt nog under brottetsbenämningen våldtäkt. Och där hymlas det inte om att det är övervägande män av utländsk härkomst som begår dem. Så jag förstår inte var du får din moraliska panik från MS.

Anonym sa...

Jag har bara som hastigast skummat igenom den del av rapporten som behandlar anti-religiösa hatbrott. Vad som slår mig är det frekventa användandet av uttrycket "islamofobiska" hatbrott; man talar om "anti-semitiska" hatbrott men när det gäller kritik mot just islam så är tydligen allt kopplat till "fobi". Jag anar att man mer eller mindre medvetet försöker få muslimer att framstå som särskilt utsatta offer; härav uttrycket "islamofobi" (alltså en rädsla grundad på vanföreställningar). I konsekvensens namn skulle man i rapporten också talat om fobi gentemot kristna, judar och buddister - men det undviker man av någon anledning att göra. Jag gillar inte att man smygvägen (från en statlig myndighet) försöker cementera ett grovt missvisande ord som "islamofobi).

Milla sa...

Utan att ha läst den här rapporten så känner jag instinktivt att det är nog så som du skriver.

För tänk om det skulle visa på att siffrorna vore tvärsom? Vilken kris det svenska samhället skulle stå inför..Det finns alltså även hatbrott och rasism gentemot vårt egna folk..Hur skulle våra flata politiker kunna hantera det?

Detta med statistik och diverse utredningar ska man alltid ta med en nypa salt. För resultaten brukar färgas en del beroende vem som beställt dom och i vilket syfte dom utförs. Men ofta så stämmer dom, men detta är inte trovärdigt. Det kan även en analfabet räkna ut.

Robsten sa...

nä, jag läste lite ur rapporten. Den är så omfattande så man orkar inte tröska igenom den. det är uppställningar på längden och tvären. Men just det man undrar över, exakt hur den är gjord såg jag inget om. Nä rent instinktivt så reagerar man direkt att detta inte är den bild av verkligenheten som man har helt enkelt. Något måste vara väldigt fel.

Sedan har vi hatbrott mellan minoritetsgrupper. Denna brottsform skulle också vara försvinnande liten enligt undersökningen. Alla vet att så är det inte, alla anar att sådan "brott" inte ens blir anmälda. Skriver brott inom citattecken då det tydligen är ett förfluget ord i rena ilskan som räknas som "brott".

Stig sa...

Hatbrott är ingen brottsrubricering som Erik tydligen tror.
"Våldtäkt hamnar logiskt nog under brottetsbenämningen våldtäkt. Och där hymlas det inte om att det är övervägande män av utländsk härkomst som begår dem. Så jag förstår inte var du får din moraliska panik från MS."
Ingen döms för just hatbrott. Det är bara ett samlingsnamn på flera olika sorts brott pga aggression mot en viss grupp människor som homosexuella, etniska och religiösa grupper eller brott mot människor från ett speciellt land som är i minoritet i det svenska samhället. Men t.ex. brott mot svenskar, misshandlade och mördade svenska män, våldtagna svenska kvinnor, misshandlade svenska barn är alltså inget hatbrott hur medvetet inriktat mot de grupperna och hur grovt det än är. Enligt min åsikt är det kriminella handlingar och rasism och ordet "hatbrott" borde avskaffas eftersom det säger så lite om själva brottet och mot vem i vilken grupp. Vad har t.ex. bögar och muslimer gemensamt...
"Vanligaste brottstypen är olaga hot och ofredande som är dubbelt så många som våldsbrotten" enl. SvD/BRÅ.
Alltså ganska lindriga brott och ofta godtyckligt vad som är olaga hot och ofredande. Bara en vag antydan om hot rubriceras som olaga hot, så säg inte det lite oförargliga "du skall få se på andra bullar" ty det är ett olaga hot, eller att dra någon i armen eller skriva en liten smädesskrift är ofredande.
Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att kunna räkna ut att muslimer, invandrare och bögar utnyttjar möjligheten att polisanmäla för hot och ofredande maximalt! De använder ofta lagen, juridiken och polisen som ett politiskt verktyg. Man kan ju påstå sig vara "kränkt" (något som troende muslimer är bra på) och därigenom hämnas och vinna respekt.
Jag delar MS "moraliska panik" till fullo! Varför har inte politikerna eller juristerna kommit på en samlingsbeteckning
mot rasistiska brott mot svenskar som t.ex. invandrargängens inställning att råna svenskar och våldta svenskor. Och avbryta attacken när de märker att det är en invandrare. Men då finns det ingen samlingsbeteckning lika lite som det finns någon beteckning för präktige Eriks typiska försök att avdramatisera grova brott mot just svenskar.

Stig sa...

Milla och Robsten!
Jag tycker att ni bortser från att det stod "Förra året polisanmäldes nästan 5 900 hatbrott, brott med motiv att kränka offret." Det ANMÄLDES alltså så många påstådda brott vilket bara avslöjar vissa människors benägenhet att ta chansen att anmäla så fort tillfälle ges. Hur många av dessa anmälningar som går till domstol (lagförs) framgick ju inte alls i artikeln i SvD och kanske inte heller i BRÅs rapport.

Anonym sa...

Än värre är nästan hotet att utsättas för hatbrott, då så många fler omfattas. Bland annat den judiska minoriteten i malmö, där väldigt många av dessa, överväger att flytta pgr av risken att bli bespottade och trakasserade. Att bära burka verkar vara alla tiders, men att få bära kippa innebär numera risk för att bli misshandlad, både av araber och den svenska vänsterrörelsen.

/Paraflex

Anonym sa...

Något jag inte förstår är varför minoriteter ska ha extra skydd i lagstiftningen när det är svenskar, och framförallt svenska kvinnor, som oftast blir utsatta för brott p g a av deras etnicitet.
Hur många fall ha vi haft i Sverige där en invandrarkvinna blivit utsatt för sexuellt våld av en svensk man? Såvitt jag vet inte en enda, hur det ser ut då förhållandet är det motsatta vet vi alla.

MS sa...

@Erik

Om du inte får en ”moralisk panik” över att unga tjejer systematiskt gruppvåldtas så är nog inte empati ett av dina mer framträdande personlighetsdrag.

Det jag menade var om det ”bara” redovisas som våldtäkt så ger det inget genomslag i redovisningen av hatbrott riktade mot svenskar och det var det Robsten skrev om. Det gör en stor skillnad i statistiken eftersom dom utländska männen är överrepresenterade när det gäller grova sexualbrott. Att ett gäng killar drogar och upprepade gånger
våldtar en ensam tjej bara för att hon är svenska är vidrigt och tyvärr Erik så stämmer inte din PK-bild av Sverige där. Det finns ett förakt för svenska tjejer för att vissa grupper från kulturer inte kan accepterad att vi lever våra egna liv och att våra manliga släktingar inte vakar över oss som hökar. Samma killar skulle aldrig våldta en invandrartjej för då får dom "hela hennes släkt efter sig" Om man nu ska använda termen hatbrott så ska allt rapporteras som sker p g a offrets etniska ursprung inte bara vissa delar som passar den politiska agendan annars kan begreppet avskaffas. Detta förekommer inte bara i Sverige. Paris skakas av en våg av gruppvåldtäkter och det är oftast samma religiösa och etniska bakgrund på gärningsmännen där som här. Vi ser mönstret i Västvärlden där vissa invandrargrupper har svårt för att låta dom inhemska kvinnorna vara p g a från deras snedvridna och ofta kvinnofientliga åsikter.

Att få invandrartjejer blir våldtagna av svenska män är väl att många av dom knappt kan gå utanför dörren utan eskort. Alla övergrepp är vidriga oavsett GM bakgrund men om det finns ett kulturellt eller religiöst ”motiv” i bakgrunden så måste det upp till ytan och till diskussion. Att unga människors liv förstörs bara för att vi inte vågar stå upp mot vissa beteende bara för att inte att bli kallade rasister ät oacceptabelt.

Anonym sa...

Det är bra att det svenska folket vaknar. Visst förekommer hatbott väldigt ofta hos invandrare.
En annan sida är fråga om definitioner. Jag själv - en "gammal, 70 talets" invandrare, fick höra av en annan tidig invandrare (företagare): "X, du får uppdraget; jag litar på dig för att du är inte svensk". Hur skall detta bedömas?
Att mina vuxna barn, födda i Sverige, med superbra svenska (bästa betyg i skolan i svenska) fortfarande frågas om ursprång, tycker jag inte heller om.

Robsten sa...

För mig får man lite på vem man vill, ingen stor sak. Men jag skulle ju inte på motsvarande sätt säga typ "jag litar på dig, för du är svensk", ha, ha. Då skulle stämpeln komma blixtsnabbt.

Om hela vår immigrationspolitik är fel i grunden, uppstår en massa konstigheter och snedvridna saker efter vägen, hela tiden. Det är som att bygga ett hus, på bristfällig grund, sprickor kan uppstå lite överallt. Visst, man kan försöka spackla lite på sprickorna...