lördag, juli 11, 2009

Men snälla Mona...


Jag brukar inte skriva om enskilda händelser eller artister nuförtiden, men jag kan inte låta bli att reagera på Sahlins artikel på Newsmill om Jacksons död. Den är märklig, Sahlins slutsatser är märkliga, hennes påståenden om Jackson förefaller obekanta för mig. Man undrar om Sahlin och vi andra (i alla fall jag) lever på samma planet. Det är slafsigheten i analysen av Jackson som egentligen är intressant. Är detta en analys värdig en partiledare och eventuell statsminister? Så här skriver Sahlin på Newsmill.

Jag har alltid en känsla av gillande och kärlek för de som inte verkar passa in. Som är anorlunda. Som trots omvärldens krav på likhet och symmetri, struntar helt i det. De som gör sin grej. Och får betala ett så högt pris för det.

Förutom stavfelet undrar man om Sahlin skriver om Sverigedemokraterna eller Michael Jackson. Det var Jacksons egen känsla av att inte passa in, med en massa märkliga operationer som följd, som gjorde honom, ähum... en smula unik. Vidare i artikeln står det.

Mannen som så många älskade att hata - eller mannen som så många hatade att älska. Jag vet att många såg honom som ett freak. Men jag känner mig säker på att Jackson betraktade hysterin runt honom med samma förundran och såg oss andra som freaks som inte ville ge honom en chans. Inte någon gång. Jag vet inte vad som är sanning eller lögn om alla underliga saker och anklagelser i hans liv. Och det tänker jag inte alls på idag.

Ingen artist blir väl älskad av alla. Med tanke på pedofilanklagelserna och hans lite märkliga operationer tycker jag nog Jackson kom undan relativt lätt. Vem kan begära att bli älskad av precis alla, det är ett orimligt krav. Sedan har Jacksons skivor sålt väldigt bra. Thriller är den skiva som sålt mest av alla någonsin. Kan man begära så mycket mer? Jag vill också säga att ”Thriller” är en väldigt bra skiva. När den kom var den t.o.m. banbrytande. Vidare i artikeln.

Fick han någon barndom alls? Är det konstigt om han inte ville växa upp? Är det märkligt om han ville konstruera en värld av godis, karuseller och fantasi?

Just här ger jag Sahlin godkänt, t.o.m. håller med henne. Sedan blir det värre, mycket värre.

Jag har, som så många andra, en märklig känsla av samhörighet och respekt för honom. Att vara älskad. Att bli hatad. Att bli älskad igen. Att åter vara hatad. Och riskera att tappa bort sig själv på vägen. Han verkar inte heller ha blivit bitter. Men isolerad. Konstigt? Inte.

Det som är konstigt är Sahlins sätt att uttrycka sig och hennes tankegångar. Läser hon detta igen tror jag t.o.m. hon ångrar sig och önskar hon aldrig skrev dessa rader. Jag kan i.o.f.s. föreställa mig vad hon menar. Vidare i artikeln står det.

Jag har alltid en känsla av gillande och kärlek för de som inte verkar passa in. Som är annorlunda. Som trots omvärldens krav på likhet och symmetri, struntar helt i det. De som gör sin grej. Och får betala ett så högt pris för det.

Ja just det Sahlin, skulle inte Sverigedemokraterna passa in där också lite grand? Du har väl inte visat de här känslorna av ”gillande och kärlek” så mycket hitintills, med de kommer kanske, vi får se.

Jag har själv sett Jackson som populär och älskad av en stor publik. Många vände sig emot Jackson när pedofilanklagelserna kom mot honom. Vi får hoppas att Sahlin ändå inte försvarar pedofili, vilket jag inte tror hon gör. Den som var missnöjd med Michael Jackson var Jackson själv. Han accepterade inte och var inte stolt över sitt ursprung, det var hans stora tragedi. Tvärtemot Sahlin tror jag Jacksons stora fiende var han själv, inte en oförstående allmänhet.

Artikel Newsmill

9 kommentarer:

Milla sa...

Han var ett barn i en mans kropp. Hans själsliga sår var så djupa att ingen kan förstå tror jag.

Monas sk hyllning är lite skrattretande, hon försöker sig på att försvara honom och inge en känsla av att hon om någon förtod hans inre djup..Misslyckas monumentalt. Jag tror inte att han såg sig som ett offer, varflr utmålar hon honom som det?

Sen..jag tänkte oxå SD direkt när jag läste citatet, så jag skrattade när jag läste din kommentar hehe

MS sa...

Mona Sahlins hyllning till Michael Jackson blev den dagens goda skratt. Herre jösses. Mona Sahlin är inte direkt en intellektuell gigant. Har ni läst hennes beundrarbrev till Bruce Springsteen? Vilhelm Moberg, släng dig i väggen.

Tänk er henne sittandes som ordförande på G8-mötet. Burr.

Robsten sa...

Nä Milla, sådana som Sahlin verkar behöva "offer" för att bygga upp bilden av sig själva om den som bryr sig om dessa "offe".

Nä MS, vi skulle skämma ut oss med henne som statsminsiter.

Stig sa...

Jag fattar inte vad som håller på att hända med detta stackars fruntimmer. Har hon fått Alzheimer eller är det bara klimakteriet som får henne att spåra ur på alla plan.

Sahlin frågar "Är det konstigt om han inte ville växa upp? "
Ja, om han inte ville det så är det konstigt men om han inte kunde det så har det säkert en mindre konstig psykologisk förklaring. Men tokan Sahlin ser hans komplex för att vara negroid med lite bred näsa och hans neurotiska jakt på förlorad barndom som en självvald originalitet.
I det utseendefixerade USA gäller det att vara störst, bäst och vackrast och Michel Jackson köpte hela det framgångskonceptet utan att ifrågasätta det ett ögonblick. Hur originellt är det…

Jag kan riktigt höra Sahlins inbecilla dagisröst när hon skriver "han gjorde SIN GREJ" för att ännu en gång låta så där banalt folklig som möjligt.

Och så ställer tokstollan några "filosofiska" frågor som "När blir normaliteten sedd som det kufiska? När blir likheten betraktad som det annorlunda?"
Eftersom normalitet innebär ett sorts genomsnittligt beteende utan några extremt särpräglade drag vore det ren begreppsförvirring att se det normala som kufiskt. För vad vore då motsatsen?
Och att vara ANNORLUNDA innebär väl att man inte inte har så mycket LIKHET med den stora massan medelmåttor. Och det var ju just detta som hon hyllade Michael Jackson för i början av artikeln men sedan vill omvandla denna originalitet till vilken svensson-normalitet som helst.
En vacker dag går hon ut med att ”genialitet är en annan form av medelmåttlig begåvning”. Eller liknande ”vända på steken”-flumsnack som var häftigt på 70-talet. När Måna var ung.
Jag vill inte fördöma Michael Jackson på något sätt för han är död nu och därmed preskiberas till och med pedofilanklagelserna i mina ögon men att kalla hans neuroser och suspekta kompisurval (10-12-åringar) för originalitet är höjden av överslätande resonemang. Och 0 % psykologisk insikt.
Man börjar alltmer förstå sanningshalten i Göran Perssons kommentar om hennes begränsade förmåga att tänka själv.

z999 sa...

Vad Mona vill säga är väl att rika människor är orginella alternativt excentriska, när fattiga gör samma sak är de galna och bör spärras in.

Mona har tydligen fascinerats av hans självhat över sitt ursprung och utseende, ett ursprung som faktiskt var själva grundorsaken till att han blev den han blev.

Någon gång i framtiden kanske ordet "neger" blir accepterat i en positiv bemärkelse istället för att vara ett skällsord. Svarta i USA och på andra håll borde tänka på att Thriller skapades under en period då Jacko accepterade sitt genetiska ursprung och sitt sätt att vara på. Och både svarta och vita (+resten) borde försöka fokusera mer på det positiva inom deras ursprung och känna stolthet över det och försöka acceptera varandra som varelser som har rätt att vara stolta över vårt ursprung. Självhatande individer kan inte kompensera denna stolthet genom att trycka ner andra individer med "logiken"; "Om inte jag kan känna stolthet över mitt ursprung ska ingen annan heller göra det".

Robsten sa...

Väl talat Z ;-) jag får förresten inte tag i vår käre Lööw, de telenummer jag har fungerar inte. Vi försöker i morgon genom regeringskansliet.

Stig sa...

@Z999
"Vad Mona vill säga är väl att rika människor är orginella alternativt excentriska, när fattiga gör samma sak är de galna och bör spärras in."
Mkt bra sagt Z. Och härmed har Madame Sahlin avslöjat sitt eget hyckleri med mottot om "alla människors lika värde", är inte hon en av de där självutnämnda experterna på det området.

Sivan sa...

Hade varit bättre om svenska politiker gjort något som detta.
http://www.cbc.ca/canada/nova-scotia/story/2009/07/08/ns-dexter-kelly-abbey-road.html

z999 sa...

Stig:
"Mkt bra sagt Z."

Tack.

"Och härmed har Madame Sahlin avslöjat sitt eget hyckleri med mottot om "alla människors lika värde", är inte hon en av de där självutnämnda experterna på det området."

Inte bara självutnämnd utan även självgod.