måndag, juli 06, 2009

Priset för vårt medlemskap

Göran Hägglund vill höja skatten på alkohol för att minska alkoholkonsumtionen. Det är en klassisk politik som helnykteristerna i riksdagen har tillämpat i årtionden i vårt land. Vår alkoholpolitik har aldrig varit särskilt populär. Den skyhöga skatten har försett statskassan med pengar, samtidigt har regeringen kunnat säga att man bara vill minska på alkoholkonsumtionen. Det är i det närmaste en perfekt politisk situation, om än inte särskilt trovärdig. En stor del av befolkningen har alltid misstänkt att det är normalkonsumenterna som drar ned på sin alkoholkonsumtion, emedan problematikerna fortsätter att dricka ändå i samma omfattning. En alkoholist drar inte ned sin konsumtion för att skatten höjs helt enkelt, han drar ned på annat i stället. Så här står det i artikeln.

Nyligen redovisade SvD en studie från Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, om varför konsumtionen av alkohol ökat med mer än 25 procent sedan 1995.
Den viktigaste förklaringen är att svenskarnas genomsnittliga inkomster höjts med cirka 30 procent samtidigt som alkoholpriserna relativt sett har minskat.

Den allt överskuggande förklaringen är att vi gått med i EU. Svenska regeringen och samtliga riksdagspartier som var för ett inträde i EU lovade att Sverige skulle få behålla sin alkoholpolitik (den var förvisso impopulär i breda befolkningslager). Nu vet vi att detta inte var sant. Med facit i hand så vet vi att politikerna med största sannolikhet ljög, inte ens politikerna själva kan ha trott på försäkringen om vår alkoholpolitik. Vidare står det i artikeln.

Och Göran Hägglund reagerar nu för första gången på de nya uppgifterna i studien och menar att det är olyckligt med de lägre alkoholpriserna.

Men dessa prissänkningar är ju en följd av vårt EU-medlemskap. Politikerna visste ju att detta skulle bli följden av ett medlemskap. Höjer man priserna ökar införseln från utlandet. Vem tror Hägglund att han lurar? Så här säger Hägglund till slut i artikeln.

I Sverige finns ju en bred uppslutning kring att införselkvoterna ska dras ner rejält, men jag vill nog i första hand ha gemensamma kvoter som gäller för alla medlemsländer. Går inte det kan vi försöka med ett svenskt undantag, säger han.

Med ”i Sverige finns en bred uppslutning” menar han riksdagen i vanlig ordning. Svenska folket vill förmodligen inte ha ändrade införselkvoter eller ett svenskt undantag på detta område. Som vanligt anser riksdag och regering att svenska folket inte kan ta tillvara på sig självt i frågor som dessa. Sanningen är också den att det inte bara är alkoholpriserna och införseln som bär ansvaret på vår höjda alkoholkonsumtion. Det är också den mer kontinentala dryckeskulturen som ökat på vår konsumtion av alkohol. Dock är det ett lite svårare problem att ta tag i så Hägglund nämner inte det. En majoritet av Svenska folket ville ha en generösare alkoholpolitik under många årtionden. Helnykteristerna i riksdagen struntade fullständigt i folkviljan i denna fråga. När det sedan blev fråga om att Sverige skulle gå med i EU så offrade man den svenska alkoholpolitiken utan att blinka eller tveka ett ögonblick.

Länk SvD


UPPDATERING:

Nu har tydligen allianspartierna redan sågat Hägglunds förslag, på rekordtid får vi lov att säga. Centerpartiet och moderaterna tror t.o.m. på en sänkt alkoholskatt.

Länk SvD

4 kommentarer:

Lasse sa...

"Den allt överskuggande förklaringen är att vi gått med i EU."

Det gäller bara om man räknar med att folk numera kan ta hem mera dryckjom än tidigare. Skatterna kan clownerna i riksdagen däremot höja hur mycket som helst.
Här i Finland är vi också med i EU och en burk Lapin Kulta kostar 2,41 Euro på Alko. Samma burk kostar på systemet 13,90 SEK. Det är en prisskillnad på 10 SEK!

z999 sa...

Tanken är väl att vi ska supa oss ur den ekonomiska krisen? Jag brukar säga att spriten löser inga problem, men det gör å andra sidan inte vatten heller...

z999 sa...

Men allvarligt, visst är det helt otroligt vilken svängning riksdagen gjort när det gäller alkoholen. Riksdagspartierna säger att dom absolut inte kan tänka sig att samarbeta med SD men är det inte uppenbart att dom till och med skulle kunna samarbeta med Folkfronten.

Stig sa...

Självklart minskar inte supandet bland alkoholister hur dyr alkoholen än blir. Super man bort hem, äktenskap, anställning, företag och totalkvaddar sin privatekonomi så borde till och med en KD-pajas inse att botmedlet mot alkoholism inte heter Höjd alkoholskatt.
Narkomaner är väl ett ännu tydligare exempel på att missbrukarna är experter på att övervinna de ekonomiska hindren.