tisdag, juli 07, 2009

Vänsterpartiets ansvar

Paula Neuding skriver i SvD en uppföljare till den rapport som i går publicerades om extrema gruppers våld, en rapport som även kommenterades av Sabuni. Neuding snuddar även vid den legala vänsterns implicita stöd till det s.k. autonoma våldet. Så här skriver Neuding i artikeln.

Upploppen i samband med Davis Cup-matchen i Malmö visade också vänsterns ambivalenta inställning till extremisterna i de egna leden. Lars Ohly och andra valde att gå i samma demonstrationståg som det så kallade ”svarta blocket” med svartklädda, varav flera maskerade, autonoma. Och blev sedan förbluffade över att extremisterna bröt sig ur demonstrationen och blev våldsamma.

Vi som lyssnat på Ohly i olika sammanhang tycker inte ens hållningen mot de autonoma är ”ambivalent” utan lutar åt rent stöd till dessa grupper. Ohly har vid olika sammanhang uttryckt sig på ett sätt som påminner om det sätt de autonoma gör. Ohly har i TV sagt saker som att ”vi skall vara på plats senast 2 timmar efter att främlingsfientliga framträder, på varje plats i landet och uttrycka vår avsky för dem.” Ohly har vid dessa tillfällen inte menat ”vit makt” grupper utan demokratiska partiers framträdande (främst ett part). Om inte detta är att stödja de autonoma grupperna och AFA så får man vara både blind och döv. Det tolkas säkert av de autonoma som om de har fullt stöd från ett riksdagsparti, ett parti som skall bilda valallians med socialdemokrater och miljöpartister. Frågan är om de dessutom inte har fullt stöd från Vänsterpartiet och dess ungdomsförbund, som därigenom visar upp sitt förakt för äkta demokrati.

Vad är det Ohly och Vänsterpartiet stödjer? Martin Kinnunen och hans flickvän blev brutalt nedslagna på nationaldagen av upp emot 10 personer. De använde knogjärn och sprakade paret när de låg ned. Det är just detta Ohly och hans parti stöder.

Länk SvD

24 kommentarer:

z999 sa...

Jag tycker inte bara Ohly kan lastas för att vara positiv/likgiltig till det politiska våldet. Inget av de andra riksdagspartierna har sagt något när Ohly uttalar sig på det sättet. Iofs så var det ingen större reaktion när han kallade sig kommunist heller.

Sossarna som har blivit hårdast drabbade av det politiska våldet borde vara mest negativa men det är dom inte.

roberth sa...

z999 menar du Olof och Anna? Palme och Anna Lind blev ju knappast mördade pga politiken. Linds mördare var psykiskt störd och Palmes lär vi aldrig finna. Det politiska våldet drabbar främst Sd tack vare medias förljugna bild av oss. Det är okej att slå ner en Sverigedemokrat för han/hon är ju rasist typ...

z999 sa...

Roberth:
"z999 menar du Olof och Anna? Palme och Anna Lind blev ju knappast mördade pga politiken. Linds mördare var psykiskt störd och Palmes lär vi aldrig finna."

Det är ju helt sant förståss men det är ju ändå troligt att de blev mördade för att de var offentliga personer (om än med dåligt omdöme när det gäller säkerhet). Fast man kan ju inte säga åt sossarna att de ska reagera på politiskt våld, tycker dom att det är ok så gör dom. SSU har ju inga problem med att demonstrera med afa med plakat som hyllar mordet på Daniel Wretström.

"Det politiska våldet drabbar främst Sd tack vare medias förljugna bild av oss. Det är okej att slå ner en Sverigedemokrat för han/hon är ju rasist typ..."

Jag skulle vilja säga att det är tack vare politikerna i riksdagen för det politiska våldet utförs av personer som inte skulle kunna tänka ut själva vilka som utses som måltavlor. Dom angriper SD specifikt för att riksdagspartierna anser att SD'are behöver man inte ha någon moral mot. Som när Laila Freiwalds stängde ner SD's hemsidor. Mtoden utgår från att hon är dålig på att slåss men mentaliteten är densamma som hos afa.

Robsten sa...

Varken Palme eller Lindh hade blivit mördade om de inte varit politiker. Palme blev med största säkerhet mördad för sin politiska gärning. Lindh blev också mördad p.g.a. något beslut hon tagit om restjugoslavien, glömt vad. Att möradren var psykiskt sjuk förändrar ju inte saken tycker jag, är AFAiterna friska i huvudet då? Nä vi skall nog akta oss för att bli för enögda och partiska. Det kommer med åldern, detta att kunna ha lite split vision.

Sossarna tar inte avstånd från våldet nä, dat hade funnits en chans till det om Persson suttit kvar, men det gör han ju inte. Ungdomsförbundet står det väl ännu värre till med, de kanske t.o.m. har vissa kopplingar, men jag vet inte, främst är det V och dess ungdomsförbund som agerar politisk stödtrupp till apegänget.

Stig sa...

Anna Linds mördare är frisk som en nötkärna! Men en simulant och lögnare som läst i tidningarna om hur verkligt schizofrena personer kan höra röster som ger dem order att utföra diverse våldshandlingar. Rättsväsendet och rättspsykiatrin svalde hans banala historia med hull och hår. Fårskallarna inom PK-media hakade på.
Ännu en rättsskandal a´la Quick som får en att undra vad för sorts rättssamhälle vi har egentligen. Småtabbar måste man nog acceptera men inte dundertabbar på rad.

roberth sa...

INtressant. Jag tror dock att Palme hade fått en kula oavsett yrke så vidrig som han var. Glöm inte läsa Bodströms nya bok där är en Sverigedemokrat "the bad Guy" säkert en mycket bra bok....

MS sa...

Jag anser att Lars Ohly har ett större ansvar för att säga ifrån och markera mot AFA med anhang än dom andra riksdagspartierna. Anledningen att många inom den vänsterextremistiska rörelsen röstar på V och är eller har varit aktiva i Ung Vänster. Dom rödgröna kräver som bekant alltid att Fredrik Reinfeldt ska ta avstånd från SD eftersom dom någon anledning kallar dom för högerextremister. All extremism är ett samhällsproblem och självklart ska alla seriösa politiska partier ta avstånd från dessa grupperingar men det finns gradskillnader i helvetet.

Jag håller Lars Ohly personligen ansvarig för mycket av det som hände vid kravallerna i samband med Davis Cup i Malmö i vintras. Han visste att stämningen var hätsk men kunde likt förbannat inte hålla sig borta utan skulle dit och elda upp dom ännu mera och kanske få några nya väljare.

Det är inte bara SD som får påhälsning från vänstermaffian utan också Allinspartiet. Dom var på Fp här i EU-valrörelsen vilket är lite "komiskt" eftersom Fp är det mest flyktingvänliga partiet i Allianen trots vissa utspel om språktester och liknande. Visar hur okunniga dessa vänsternissar är.

Blir lite trött på att höra bortförklaringar som anspelar på deras ungdom. Många av AFA's medlemmar är i 25 års åldern och då är man ingen ungdom längre. Många har fast jobb och familj i den åldern så det argumentet håller inte. Det handlar om bortskämda, lata och osäkra bråkstakar som tycker att höjden av tuffhet är att stå bakom ett plakat i mask och solbrillor eller att i gäng hoppa på någon bakifrån och slå dom med stenar och andra tillhyggen. Hade vi haft en borgerlig regering i 70 år så hade dom varit högerextrema. Det är inte politiken som är det viktiga för dom utan bara att utmärka sig och förstöra för hederliga människor som betalar notan för deras små upplopp och Reclaim fjantande.

Det finns dock människor i vänsterrörelsen som jag verkligen hoppas att SÄPO har koll på. Dom har ofta flera domar för misshandel bakom sig och anser sig ha och tar sig rätten att hota och förstöra för andra bara för att dom inte bekänner sig till Maos lilla röda. Dom är dom verkliga bokstavstrogna och ser till att fånga upp bråkstakarna som sedan gör grovjobbet medens dom själva sitter och spyr ut sitt hat på nätet och i slutna möten.

Det finns tokar på högerkanten också men i nuläget är vänsterextremismen den största faran och det är dags att sjuklövern tar bladet från munnen när det gäller dom terroristgrupper som det faktiskt handlar om. Inhemsk iofs men den måste också bekämpas.

MS sa...

När man talar om trollen...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5483296.ab

z999 sa...

Angående politiskt våld, jag är fruktansvärt trött på tramset när partier ska ta avstånd från just nazismen. Alla partier tar avstånd från diverse saker i sina partiprogram och det räcker och är tillräckligt tydligt. För mig känns det lite löjligt att ta avstånd från nazismen men sen inte ta avstånd från kommunismen. OK, jag vet att för riksdagspartierna så har inte kommunismens offer samma människovärde som de som föll offer för nazismen och jag vet att det är meningslöst att påpeka att kommunismens offer också var människor.

Jag trodde på exit som en seriös organisation i början men vartefter så har jag tappat förtroendet för dom. Dom medverkar till den falska bilden att nazisterna är det största hotet mot demokratin.

Leo Sundberg sa...

Ha lite perspektiv på saker och ting nu. Lars Ohly säger att inom två timmar ska hans parti vara på plats för att visa sin avsky för främlingsfientligheten. Om våld sägs ingenting alls.

Kopplingen mellan vänstern och extremvänstern verkar mest vara ett fantasifoster från paranoida sverigedemokrater. AFA tar avstånd från parlamentariskt arbete, de är militanta och har således ytterst lite med Vänsterpartiet i riksdagen att göra förutom möjligtvis en gemensam aversion emot det kapitalistiska samhället.

Är det månne detta som stör er? Att någon vågar föra fram alternativa förklaringsmodeller till samhällsproblemen än bara invandringen?

z999 sa...

Leo Sundberg:
"Ha lite perspektiv på saker och ting nu. Lars Ohly säger att inom två timmar ska hans parti vara på plats för att visa sin avsky för främlingsfientligheten. Om våld sägs ingenting alls."

Nej, men med bakgrund av vad som hänt (förutsatt att du känner till vad som hänt) så krävs det ett tillägg att han inte syftar på att något våld ska användas.

"Kopplingen mellan vänstern och extremvänstern verkar mest vara ett fantasifoster från paranoida sverigedemokrater."

Det finns så mycket belägg för det samt att många av dom själva inte förnekar det så det är inte värt ett seriöst svar.

"AFA tar avstånd från parlamentariskt arbete, de är militanta och har således ytterst lite med Vänsterpartiet i riksdagen att göra förutom möjligtvis en gemensam aversion emot det kapitalistiska samhället."

Dom utför gemensamma aktioner. Om du utför en gemensam aktion med hells angels, vad förväntar du dig då?

"Är det månne detta som stör er? Att någon vågar föra fram alternativa förklaringsmodeller till samhällsproblemen än bara invandringen?"

Dom har inga förklaringsmodeller alls till de problem som SD tar upp utan förnekar dom samt förnekar vad som skrivs i media om invandringen. Enligt dom så är problemen acceptabla helt enkelt och inga förklaringsmodeller nödvändiga.

Leo Sundberg sa...

Varför ska Lars Ohly gå ut och ta avstånd från våld för femtioelfte gången? Vänsterpartiet har använt fredliga metoder i sin agitation mot Sd - ge källa om du kan bevisa motsatsen.

Hur ofta tar Sd avstånd från det våld som används av den "nationella rörelsen"? Aldrig vad jag vet.

Var är beläggen för kopplingen mellan V och extremvänstern? Inte ens värt att bemöta? Saknar du källor?

Om jag utför en gemensam aktion med Hells Angels förväntar jag mig att de håller vad de lovar. Exempelvis om jag går ut och strejkar i hamnen med HA som vakter ska de skydda mig.

V har alternativa förklaringsmodeller till både varför arbetslöshet och trångboddhet uppstått i dagens samhälle, och också varför det finns vissa spänningar mellan svenskar och invandrare.

z999 sa...

Leo Sundberg:
"Varför ska Lars Ohly gå ut och ta avstånd från våld för femtioelfte gången?"

Där att det återupprepats femtiotolv gånger. Men det är förståss upp till honom och V. För personer som kallar sig kommunister så är förståss synen på politiskt våld lite annorlunda än för andra människor.

"Vänsterpartiet har använt fredliga metoder i sin agitation mot Sd - ge källa om du kan bevisa motsatsen."

Mötesstörning med visselpipor är ett brott mot grundlagen och jag räknar inte det som fredliga metoder även om jag förstår beteendet när man saknar argument.

"Hur ofta tar Sd avstånd från det våld som används av den "nationella rörelsen"? Aldrig vad jag vet."

Skillnaden är att man inte deltar i gemensamma aktioner tillsammans med den "nationella rörelsen". Jag hoppas att du inte är så dum så att du räknar in det fåtal ggr som enskilda sd'are har varit med i "nationella rörelsens" fredliga aktioner.

"Om jag utför en gemensam aktion med Hells Angels förväntar jag mig att de håller vad de lovar. Exempelvis om jag går ut och strejkar i hamnen med HA som vakter ska de skydda mig."

Jag syftade på att det är rätt stor risk att det blir våldsamt och att du beroende på omständigheter har ett ansvar för det våld som uppstår.

"V har alternativa förklaringsmodeller till både varför arbetslöshet och trångboddhet uppstått i dagens samhälle, och också varför det finns vissa spänningar mellan svenskar och invandrare."

Felet är bara att dom alltid enbart ställer frågan hur det hela ska lösas, inte varför vi ska ha problem alls. Ungefär som en alkis som försöker anpassa sig till sitt drickande (huvudvärkstabletter, minttabletter, sjukskrivningar osv) men inet ställer frågan den känsliga frågan varför.

Jag är glad att du inte är med i SD längre och undrar hur du kunde gå med från början. Vad hade du förväntat dig?

Leo Sundberg sa...

För mig är det helt ofattbart att man kan jämföra visselpipor med politiskt våld. Brott mot lagen - ja, men att gå mot rött är också ett lagbrott och likväl ändå ingen våldshandling.

Enskilda Sd-are har varit med i nationella rörelsens påhitt mer än ett fåtal gånger. Dock mindre på senare tid, det ska erkännas. Sd-are har gått i Salemmarschen. Sd har till och med suttit i hemliga valförhandlingar med det öppet nationella Nd, blev ett jävla liv när det kom fram.

Att V vill lösa problemet är väl trots allt en mer realistisk utgångspunkt än att hoppas att vi inte ska ha några problem alls?

När jag gick med i Sd förväntade jag mig att rasismen tillhörde partiets historia, uppenbarligen hade jag fel och därför lämnade jag till slut Sd. Du ser antingen inte rasismen eller så accepterar du den, det är ditt val och jag kan leva med att du inte saknar mig.

z999 sa...

@Leo Sundberg:
"För mig är det helt ofattbart att man kan jämföra visselpipor med politiskt våld. Brott mot lagen - ja, men att gå mot rött är också ett lagbrott och likväl ändå ingen våldshandling."

Brott mot grundlagen är väl ändå inte samma som att gå emot röd gubbe? Du är aningen blind för varför man ser så allvarligt på mötesstörningar (i lagboken i alla fall) och jag tänker inte ge mig in på att förklara varför det är så (tror inte att du är intresserad att veta varför och det förändrar inget).

"Enskilda Sd-are har varit med i nationella rörelsens påhitt mer än ett fåtal gånger."

Har du möjligen något exempel (nyfiken)?

"Dock mindre på senare tid, det ska erkännas. Sd-are har gått i Salemmarschen."

Det officiella påbudet är att man inte hindrar medlemamr att gå med men SD ställer inte upp på den marschen med folk som representerar SD. Det skulle inte fylla någon vettig funktion för SD heller.

"Sd har till och med suttit i hemliga valförhandlingar med det öppet nationella Nd, blev ett jävla liv när det kom fram."

Öppet nationella? Säg att du skrev fel. Men dom förhandlingarna tyckte jag var helt normala och inte att man hade något samarbete.


"Att V vill lösa problemet är väl trots allt en mer realistisk utgångspunkt än att hoppas att vi inte ska ha några problem alls?"

Här, en länk-
http://www2.vansterpartiet.se/askersund/content/forstasidan/fragor_om_invandrare.htm

Där V säger att de anser att problemen inte är så speciellt stora (vilket är en subjektiv synpunkt alltså).

"När jag gick med i Sd förväntade jag mig att rasismen tillhörde partiets historia, uppenbarligen hade jag fel och därför lämnade jag till slut Sd."

Kan du ge några exempel på rasismen inom SD? Behöver inte vara saker som du själv upplevt.

"Du ser antingen inte rasismen eller så accepterar du den, det är ditt val och jag kan leva med att du inte saknar mig."

Jag är inte medlem i SD.

Robsten sa...

@Leo

"När jag gick med i Sd förväntade jag mig att rasismen tillhörde partiets historia, uppenbarligen hade jag fel och därför lämnade jag till slut Sd. Du ser antingen inte rasismen eller så accepterar du den, "

Du upprepar detta som ett mantra, som en duracellkanin. Jag orkar inte tjafsa om detta längre så dett blir mitt sista svar i frågan. Ditt krampaktiga upprepande av denna tes skvallrar förövrigt om att det är för din egen inre frid du upprepar frasen. Du övertygar dig själv om att du har rätt och har gjort rätt.

Vi har åsikter om Sveriges immigrationspolitik, det är ett politiskt område som skolpolitik, äldrepolitik eller kriminalpolitik. det speciella med detta politiska område är att det är tabubelagt, det erkände du själv för ett år sedan. Alla riksdagspartier har stoppat undan detta politiska område, det är så jävla uppenbart att en blind kan se det. och det är precis därför du själv blev medlem i SD för ett tag sedan. Det finns bara ett parti som har en avvikande åsikt om Sveriges immigrationspolitik, det är SD. Skall man få diskutera detta politiska område i en demokrati?

Vidare om rasism. T.o.m. RF, alltså en systerorganisation till AFA, erkänner att SD inte är rasister, DET, om något borde få dig att vakna. Så här skriver RF

"". I och med SD:s liberalisering har det dessutom blivit allt svårare att argumentera för att de skulle vara fascister. Dock står de närmare den fascistiska ideologin än Alliansen.""

http://www.revfront.org/arkivet/arkivet_090701.html

På systerorganistaionen till AFA RF står det INTE ETT ORD om att SD skulle vara rasister, de har en nyktrare inställning än du Leo, och då talar vi AFA för höge farao. Wake up!

Leo Sundberg sa...

Det är tråkigt att du inte vill ta debatten med mig Robsten, men du är symptomatisk för sverigedemokraterna.

Först gråter ni ut på era bloggar om att ni aldrig får ta debatten, men sen när någon från ett annat parti vill ta debatten så säger ni att "ni inte orkar tjafsa". Vad är det för demokrati, när vi inte kan få bryta argument emot varandra?

Jag tycker absolut att man ska kunna diskutera migrationspolitiken, men du gör dig själv en björntjänst om du säger att det bara är Sd som har åsikter. Det har faktiskt även andra partier, exempelvis moderaterna har gjort en del ändringar i anhöriginvandringen. Socialdemokraterna har krävt att invandringen ska koncentreras till kommuner som inte tagit emot flyktingar.

AFA är politiska extremister som slår sönder glas. Inte mycket till pålitlig källa.

Nej du orkar inte debattera med mig, då så slipp. Man brukar skylla ifrån sig när man saknar argument och Sd har verkligen inte mycket att komma med. Ni gör nog klokast i att inte ta debatten i fortsättningen heller, ni kommer bara förlora.

Robsten sa...

Det är ingen diskussion längre Leo, du upprepar "ni är raister, ni är rasister bla, bla" det spelar ingen roll att man visar att du har fel, du vevar på. Du tar inga hänsyn till argumenten eller bemöter dem på ett logiskt sätt. jag skulle visst ta debatten med dig ändå. Om det funnits någon publik att övertyga eller några presumtiva väljare att övertyga, men just nu just här gör det inte det. Ingen här håller med dig, förutom möjligen signaturen "Anders".

Leo Sundberg sa...

Jag har i denna diskussion sagt att Sd är rasister en enda gång, så jag upprepar inte.

Jag tolkar det sista som en invit, du vill alltså ha debatt inför publik? Vad sägs om att debattera inför riksdagsvalet nästa år?

Robsten sa...

Eeee...vilka skulle du representera då?

Leo Sundberg sa...

Mitt parti kanske.

Robsten sa...

och vilket är det? Eller skall du starta ett eget parti?

Leo Sundberg sa...

Piratpartiet menade jag

Robsten sa...

PIRATPARTIET!!?? Phhuuu...du är en vilsen själ Leo. Men visst, inte omöjligt att jag kan debattera med dig om tillfälle ges.