söndag, juli 05, 2009

Vad är det som driver dessa ”SD-experter”?

Vi har i dag ett antal ”experter” på ett politiskt parti, nämligen SD. Det är t.ex. journalister som Anna-Lena Lodenius, andra kan vara renodlade akademiker som Ulla Ekström von Essen, hon är filosofie doktor i idéhistoria vid Stockholms universitet. Man kan inte låta bli att förundra sig över det intresse och det arbete dessa människor lägger ned på ett demokratiskt parti i vårt land. Vi har akademiska experter på socialism, liberalism, konservatism och andra idéströmningar, men vi har inga enskilda experter på Moderaterna eller Folkpartiet.

Att Sverigedemokraterna är ett demokratiskt parti som de övriga råder det ingen tvekan om längre, inte ens de här, i viss mån, självutnämnda experterna tvivlar längre på det. Jag läste i ett internt SD-material detta stycke, som handlar om internt styrelsearbete.

Det är viktigt att nå fram till beslut som så många möjligt kan ställa upp på och känna att de stöder. Det skall kännas att alla försöker ta hänsyn till varandra. Då ökar också stödet för demokratin som idé och arbetsform.

Detta är alltså internt material inte är avsett att publiceras utåt. Tvivlar någon på att det är ett demokratiskt parti som ger dessa instruktioner internt till sina medlemmar? Dessa experters energiska intresse för ett demokratiskt parti som de uppenbarligen inte delar åsikter eller ideologi med, blir vid en första anblick obegriplig. Varför hyser då dessa experter sådant ohöljt intresse SD? Jag kan tänka mig några orsaker, nämligen dessa.

1) De vill lära känna sin politiska motståndare. Orsaken till det är för att hjälpa de etablerade partierna att bemöta och bekämpa partiet. Det innebär ju att dessa experter, som till viss del vill verka vara oberoende och objektiva, har tagit politisk ställning. Att detta är fallet när det gäller Ulla von Essen råder det väl knappast något tvivel om. Helene Lööv verkar vara mer oberoende och politisk obunden.

2) Det är en födkrok att skriva om en ny politisk kraft som det etablerade politiska Sverige hyser rädsla och oro för. Det är en förståelig inställning, alla måste vi tjäna vårt levebröd. Om man sedan ger etablissemanget just det som de efterfrågar i form av ”främlingsfientlighet” och andra argument så är det en karriär som måste te sig lockande för vissa litterära och någorlunda politiskt bevandrade personer. Jag skulle kunna tänka mig att en journalist som Anna-Lena Lodenius kan hänföras till denna kategori.

3) De vill bekämpa högerextrema grupper och nazism. Det är i dagsläget en högst tveksam bevekelsegrund för att ägna SD intresse. Det måste stå utom allt tvivel att SD inte har något med sådana grupper att göra, Lodenius raljerar ju t.o.m. om det ”folkhem” SD skriver om i sin valplattform. Att överhuvud ägna så mycket intresse för de övriga pyttepartierna på högerkanten är också tveksamt ur ett politiskt och medialt perspektiv (dock ej ur ett forskningsperspektiv). Det måste stå kristallklart att dessa minipartier aldrig kommer att spela en politisk roll i vårt land. Normala sunda medborgare kommer aldrig någonsin att rösta på dessa partier och de kommer sannolikt aldrig att växa i storlek. De är politiskt totalt ointressanta, om än intressanta ur ett sociologiskt perspektiv. Det är i huvudsak sociologer och psykologer som studerar utanförskap och marginalisering som kan hysa ett adekvat intresse för dessa grupper. Naturligtvis kan dessa högerextrema grupper genom retoriska knep användas som slagträ även mot SD, vilket också skett. Det är väl snarast mot den bakgrunden vi skall se det stora intresse dessa grupper röner.

Man måste också fråga sig varför motsvarande intresse för vänstergrupper är såpass svagt. Varför forskar inget om dem? Varför skriver ingen avhandlingar om dessa grupper? Jag tror att svaret på den frågan går att finna under punkterna 1 och 3. Etablissemanget som sitter på de ekonomiska resurserna och som styr det politiska klimatet vill främst inte ha in ett nytt parti i riksdagen. Därför är nästan alla resurserna riktade åt högerkanten och inte vänsterkanten.

18 kommentarer:

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stig sa...

@Robsten

Tillåt mig föreslå punkt nr 4) De känner skräckfascination inför SD. Eftersom de utgår från att det finns en hemlig rasistisk och nazistisk agenda inom SD så betraktar de SD som ett mycket farligare parti än de nynazistiska partierna som inte har en chans att komma in i riksdagen. Att skräcken blandas med fascination kan bero på att de själva innerst inne har ett revirkännande och inser att det finns stora skillnader mellan etiska, kulturella och religiösa grupper och att det är omöjligt att assimilera troende muslimer till det sekulariserade Sverige och Europa. Men dogmen om ”alla människors lika värde” (Z999:s favoritslogan!) kolliderar ju med deras omedvetna insikt om att alla kulturer och religioner inte kan samlas på samma lilla begränsade plätt på jorden utan att det blir stora och olösliga konflikter.
Jag låter kanske lite väl freudiansk nu men jag tror att de genom att kritisera SD försöker de övervinna sin egen omedvetna rasism eller främlingsfientlighet. Samtidigt finns fascinationen där.
Alltså ungefär på samma sätt som många (däribland jag själv) kan känna skräckfascination inför de gamla nazisternas enorma propagandamaskin, disciplin, hur välorganiserade de var, revanschen mot Frankrike och hur snabbt och effektivt de skakade matta med hela Europa.

Robsten sa...

""Jag låter kanske lite väl freudiansk nu men jag tror att de genom att kritisera SD försöker de övervinna sin egen omedvetna rasism eller främlingsfientlighet""

Tror jag inte, se Anna Sjödin ;-)

Robsten sa...

Alltså du är INTE lite väl Freudiansk

z999 sa...

Kan vi inte ha en omröstning om vilken vi har som favoritantirasist? Jag röstar på Helene Lööv.

z999 sa...

Stig:
"Men dogmen om ”alla människors lika värde” (Z999:s favoritslogan!)"

:-)
Fast eftersom jag är religiös så har uttrycket en betydelse i religiös mening. Inför Oden är vi faktiskt alla lika värda.

"kolliderar ju med deras omedvetna insikt om att alla kulturer och religioner inte kan samlas på samma lilla begränsade plätt på jorden utan att det blir stora och olösliga konflikter."

Det kan funka om man avskaffar demokratin och styr landet så som Tito styrde forna månkulturella Jugoslavien.

Robsten sa...

Hmm....sitter och funderar på hur Oden skulle sett på saken. Klart är att hans kvinnosyn är vida bättre än den syn som härskar i strora delar av världen. Han var ju gift med Frigg som väl möjligtvis spelade andrafiolen, p.g.a. at Oden ju var övergud. Men Frigg spelade andrafiolen p.g.a. Odens position bland gudarna, inte för att han var man. Frigg var ju själv av asabörd naturligtvis, men ingen nådde någonsin upp till oden, som förresten porträtteras väldigt mångfacetterat i Eddan. Han hade förvissa inte bara trevliga egenskaper, som den kristna guden har.

Förmodligen skulle Oden mätt mäns värde efter hur bra de kämpade på slagfältet och hur mycket mannamod de kunde uppbringa, då vill jag tillägga att bilbomber inte skulle ha inhöstat några större poäng.

Robsten sa...

@Z
"Kan vi inte ha en omröstning om vilken vi har som favoritantirasist? Jag röstar på Helene Lööv."

Ja, av de jag känner till faller nog rösten på henne. Den värsta är von Essen

Stig sa...

Detta med antirasistisk omröstning var inte riktigt min likör eftersom min personkännedom på just det området är minimal. Men jag vill ändå vara med och förväntar mig att förstapriset blir en T-skirt med texten "Robsten blog" i blått och gult (min storlek är XXL).
Min kandidat är: islamistkramaren Andréas Malm.

Robsten sa...

Fy fan! Malm är BINDGALEN!!! Han får ingen T-shirt!! Var beställer man en sådan? Extrafilm?

Robsten sa...

Fyra nominerade till antirasisttävlingen då.

1) Loddan.

2) Helene Lööv

3) Ulla von Essen

4) Andreas Malm

Jag får väl lägga upp en post på tävlingen då..

z999 sa...

Robsten:
"Hmm....sitter och funderar på hur Oden skulle sett på saken. Klart är att hans kvinnosyn är vida bättre än den syn som härskar i strora delar av världen."

Det beror på asatrons skapelseberättelse. Ask och Embla (de två första människorna i midgård (vårat universum alltså) är skapade ur varsitt träd som är beroende av varandra. Dom flesta av er börjar då förståss att tänka på en massa sex och snusk men beroendet syftar även på att vi behöver varandra på ett mer andligt plan också. Kulturer som går emot Odens intentioner blir svagare kulturer.

"Han var ju gift med Frigg som väl möjligtvis spelade andrafiolen, p.g.a. at Oden ju var övergud."

Inte i människans liv eftersom hon påverkar vår hälsa. I större skeenden så är Oden outstanding.

"Men Frigg spelade andrafiolen p.g.a. Odens position bland gudarna, inte för att han var man."

Exakt. Och Odens position är inte någon drömposition heller.

"Frigg var ju själv av asabörd naturligtvis, men ingen nådde någonsin upp till oden,"

Nej. Men ingen av de andra hade heller några sådana anspråk.

"...som förresten porträtteras väldigt mångfacetterat i Eddan. Han hade förvissa inte bara trevliga egenskaper, som den kristna guden har."

Eh, det är bara kristna som påstår att den kristna tolkningen av Gud har trevliga egenskaper. Varken han själv eller hans aspekt som Jesus påstår att de är trevliga rakt igenom.

"Förmodligen skulle Oden mätt mäns värde efter hur bra de kämpade på slagfältet och hur mycket mannamod de kunde uppbringa,"

Kom ihåg att slagfältet inte behöver vara ett tydligt stridsfält och egentligen lever vi alla i krig hela tiden i vår strävan efter att forma världen på det sätt vi tror är bäst. Man behöver inte ha vapen i hand. Modet att följa sin passion oavsett vad som händer är viktigast.

"...då vill jag tillägga att bilbomber inte skulle ha inhöstat några större poäng."

Nej verkligen inte. Men Oden är en gudsaspekt utformad för att förstås av nordbor. För att förstå Oden i Afrika så blir han helt annorlunda.

z999 sa...

Reagerade likadant som Robsten på islamofilen andreas malm som kandidat :-)

Men på ett makabert sätt är han det roligaste valet. Han framstår som totalt ovetande om hur infantilt hans relativiserande och bagatelliserande framstår när han desperat ska försvara islam.

Min antirasistvecka tog slut vid tolvslaget annars så hade jag röstat på mig själv. Antirasismens kärna är ju att förhärliga sig själv och att med en von oben attityd klassa andras åsikter som icke rumsrena om dom inte slickar röven på en.

Stig sa...

@ Robsten
Jag uppfattade det som att den som först föreslår sveriges värsta antirasist skulle få ett pris i form av en blågul Robsten-T-skirt och angav därför MIN storlek (XXL, snart XXXXXL). Den lille krabaten A. Malm har väl Small eller XX-Small om det finns.

@ Z999
"Min antirasistvecka tog slut vid tolvslaget annars så hade jag röstat på mig själv. Antirasismens kärna är ju att förhärliga sig själv och att med en von oben attityd klassa andras åsikter som icke rumsrena om dom inte slickar röven på en."
Haha, Där fick du allt till det Z! Med den talanngen borde du försöka komma igång med din blogg! Har besökt den några gånger men den verkar ligga i träda, stjäl Robsten all din tid kanske?

Robsten sa...

@Z
Eee..du får nominera dig själv Z, men min tanke från början var att man skulle rösta och nominera den mest balanserade antirasisten, alltså den mest seriösa av de oseriösa eller någonting sådant.

Eftersom t.ex. Löövs akademiska meriter väger en smula tyngre än dina på området Z så går nog min röst till henne. Jag betecknar dig inte ens som antirasist Z, fast det kan du ta som en komplimang. Vi menar ju vanligt "antirast" i stil med "propagandist". detta gäller då när du inte hade din "antirasistvecka" så klart Z, under denna tumultartade period var du såklart jämnbördig med Loddan, von Essen och Lööv.

Jag hade faktiskt tänkt att införskaffa en T-shirt med text på. En vit med svart text så människan kan bära den också, i lite större sammanhang, så jag hoppas för fanken att inte Malm eller von Essen vinner, jag tål dem inte, skulle vara fruktansvärt att behöva överlämna t-shirten till någon av dem, så tänk på det när ni röstar.

z999 sa...

Stig:
"Haha, Där fick du allt till det Z!"

:-)
Tack.

"Med den talanngen borde du försöka komma igång med din blogg! Har besökt den några gånger men den verkar ligga i träda, stjäl Robsten all din tid kanske?"

Nä, Robsten stjäl inte så mycket tid och det är inte tidsbrist som gör att den ligger i stort sett nere. Till skillnad från Robsten så har jag inget budskap att föra ut, jag kommenterar andras budskap.

Att den ser ut som den gör just nu var för att jag tänkte delge en del tankar runt rasism och raser och inget politiskt. Men iom EU-val och en del andra händelser så har jag känt att det varit viktigare att diskutera politik.

z999 sa...

Robsten:
"Eee..du får nominera dig själv Z, men min tanke från början var att man skulle rösta och nominera den mest balanserade antirasisten,"

Aha, där sket det sig...

"alltså den mest seriösa av de oseriösa eller någonting sådant."

OK. Fast jag tycker att kandidaternas argumentering ligger väldigt nära min, i vissa fall under.

"Eftersom t.ex. Löövs akademiska meriter väger en smula tyngre än dina på området Z så går nog min röst till henne."

Ja, jag får nog vika mig där. Hon är dessutom även min favorit.

"Jag betecknar dig inte ens som antirasist Z, fast det kan du ta som en komplimang."

Det gör jag! För mig har det blivit ett skällsord. Något som är kul är att Martin Luther King aldrig kallade sig för antirasist och hela hans kamp byggde på ickevåld och dialog, tvärtemot "antirasister" i Sverige.

"Vi menar ju vanligt "antirast" i stil med "propagandist". detta gäller då när du inte hade din "antirasistvecka" så klart Z, under denna tumultartade period var du såklart jämnbördig med Loddan, von Essen och Lööv."

:-) :-) :-)
LOL!

"Jag hade faktiskt tänkt att införskaffa en T-shirt med text på. En vit med svart text så människan kan bära den också, i lite större sammanhang,"

Bra färgval. Risken med blågula färger är annars att vinnaren känner sig kränkt.

"så jag hoppas för fanken att inte Malm eller von Essen vinner, jag tål dem inte, skulle vara fruktansvärt att behöva överlämna t-shirten till någon av dem, så tänk på det när ni röstar."

:-) :-) :-)
LOL!

Rob sa...

Andreas Malm är överlägsen etta. Den enda som inte går sionisternas ärenden som hjärntvättade papegojor.