lördag, juni 23, 2007

Wager om "ensamkommande flyktingbarn"

Merit Wager resonerar på sin blogg om de krav Migrationsverkets nye generaldirektör ställer på landets kommuner i samband med svårigheterna att placera ut de människor som normalt i media kallas de " ensamkommande flyktingbarnen". Generaldirektören Dan Eliasson vill sätta kommuner som inte tar emot dessa flyktingbarn i "skamvrån". Wager skriver så här på sin blogg om dessa barn,

- Orden "ensamkommande flyktingbarn" används som ett mantra av nästan alla trots att majoriteten av dem det gäller varken är "flyktingar" eller egentligen vad vi tänker på när vi hör ordet "barn". Orden "ensamkommande flyktingbarn" som ständigt används tycks vara de enda som är pk i debatten. De frammanar bilden av just ensamma barn, trots att fakta är följande, och jag citerar min egen bloggning från den 27 mars 2007:

År 2006 sökte 820 barn och ungdomar, som inte hade fyllt 18 år när de anlände, asyl i Sverige. 551 av dem var 16-17 år gamla och 210 var 13-15 år. Endast 59 var yngre än 13 år.

Under januari och februari i år har 242 barn och ungdomar, som inte hade fyllt 18 år när de anlände, sökt asyl i Sverige. 164 av dem är 16-17 år gamla och 59 är 13-15 år. 19 var yngre än 13 år.

Många av de 551 16-17-åringar som kom förra året har hunnit fylla 18 år och är inte längre "barn". De 17-åringar som kommit i år fyller också 18 inom mindre än ett år. Dessutom kan en del av dem som sagt sig vara 17 år de facto redan vara 18 eller 19 år gamla, vilket ibland upptäcks under asylprocessens gång.

Det kan knappast vara rimligt att man behandlar alla dessa unga män som "barn"! Snarare bör de behandlas som just unga män (som i sina hemländer betraktas som vuxna även om de inte gör det här) och man bör ha i åtanke att så snart de har fått uppehållstillstånd så ansöker deras föräldrar och syskon under 18 år om att få förenas med dem i Sverige.

Om det nu är så som Wager skriver, att det vanligtvis kommer en ansökan om förening från föräldrar och andra anhöriga efter att "barnet" fått sitt uppehållstillstånd, varför har då våra myndigheter inte påtalat detta? Är det rimligt att fortsätta ge dessa barn uppehållstillstånd om det uppenbarligen är en taktik för att få hit hela släkten? Jag menar ju att det inte är det. Det skulle vara intressant att se siffror på hur många "ensamkommande flyktingbarn" det är som senare får hit delar av sin släkt, det måste finnas siffror på detta.


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dessa ensamkommande "barn" får väl också uppehållstillstånd per automatik, eller? Varför skulle de annars komma ensamma?

Anonym sa...

Märkligt med svensk media och "barn".

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=669790

Det är om rånmordet på Hisingen.

"Den man som nu misstänks för delaktighet i rånmordet är född 1990. "

Det är alltså en 16 eller 17-åring det handlar om. Enligt svensk media är han inte ett barn, inte ens en ungdom, han är en man!