fredag, januari 08, 2010

Öppet brev till Nuder om svenskhet

Du Pär Nuder skriver på sidan 185 i din bok ”Stolt men inte nöjd” dessa rader som jag gärna vill svara på

Sverige är valloner som kom på 1600-talet, balter på 1940-talet, jugoslaver på sextiotalet och bosnier på nittiotalet. Sverige är blonda och mörka, gamla och unga, friska och sjuka. Sverige är natur och kultur, forntid och nutid på en och samma gång. Sverige är du och jag och alla andra före oss.


Och allt detta tycker som sagt Mona Sahlin är töntigt, enligt henne själv. Invandringen av valloner var något helt annat än den nutida massinvandring vi ser i dag. Vallonerna kom för att de behövdes och de visste att de behövdes för att utveckla Sveriges järnhantering. Vallonerna kom i ett mycket mindre antal än dagens flyktingvågor. Vallonerna var tvungna att arbeta, svälta ihjäl eller flytta någon annanstans. Immigrationen var absolut inte en del i någon omvandling av vårt samhälle i mångkulturell form. Att jämföra vallonernas immigration med dagens massinvandring är inte som att jämföra äpplen och päron, det är som att jämföra strumpor med Volvobilar. 

Sverige är som sagt en blandning av friska och sjuka, men på grund av vår vansinniga immigrationspolitik har vissa grupper av våra sjuka fått en sämre service. Dock håller vår avancerade vård fortfarande högsta klass. Sverige består av gamla och unga ja, men de gamla har fått betydligt sämre pensioner p.g.a. den pensionsuppgörelse som fem av riksdagspartierna skrivit under. Det kan också ha samband med vad vår vansinniga immigrationspolitik kostar, men osvuret är väl bäst. Denna uppgörelse kanske hade kommit till ändå.

Sverige är du och jag och alla andra före oss i Sverige. Det är tidigare generationer som byggt upp vårt välstånd med hårt slit och ett sparsamt leverne. Det är inte andra folk i andra delar av världen som byggt upp just vårt välstånd. Vem har gett några få politiker att skänka detta arv med andra grupper utan att först inhämta folkligt stöd?

Man kan också säga att Sverige är Rosengård, Hammarkullen och Fittja med alla problem som dessa enklaver fört med sig. Men det är ingen del av Sverige som jag och många med mig tycker är bra eller något vi vill skryta med inför omvärlden. Invånarna där är självklart lika mycket värda som alla andra människor och många som bor i dessa enklaver vill säkert sträva hårt för ett bättre liv. Men uppkomsten av dessa etniska enklaver är resultatet av en felaktig politik, en politik som DU Nuder bär ansvar för.

PS.
Jag har inte lyckats hitta Nuders e-postadress, jag har skickat brevet till riksdagen för vidare befordran.  Nuder går dessutom inte att hitta någonstans på Socialdemokraternas hemsida, märkligt.
DS.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nuder har, som alla politiker, gjort en skrämmande dålig research!
det var inte många valloner som kom till de svenska bruksorterna. Enligt Wikipedia, så kom mellan 1000 till 1200 familjeenheter till Sverige. Kvar i Sverige blev ca. 900 individer och detta jämför Nuder med miljoner av nutida "kulturberikare" levandes på svenska sociala förmåner?
Morsning, Nuder!

Anonym sa...

Vad är Svenskhet? Är det en fråga om Etnicitet, eller vilka värderingar man har, eller grundar det sig på den plats man råkar vara född? - Anses zigenare vara svenskar?
Det diskuteras mycket om värdet av in och utvandring (som ju förut kallades folkvandringar) i dessa tider. Valloner är bara en rännil jämfört med alla de finnar som sedan tidig medeltid berikat(varit till nytta för)moderlandet Sverige, även under vår tid.
P.S. Tage Erlanders förfader kom till Värmland från landskapet Savolax i "Östra Riksdelen" på 1500-talet och hette Suhonen.

Anonym sa...

Om anonym 8 jan 2010 10.15.00 har problem med att förstå vad svenskhet är eller överhuvudtaget vem som är svensk så kan jag rekommendera att ta kontakt med valfritt invandrargäng i t ex Malmö och ställ frågan till dem. De har nämligen ingen som helst svårighet att uppfatta svenskhet eller vem som är svensk./Hm

Andreas sa...

Man kan lämpligtvis också leta rätt på valfri utländsk guidebok som handlar om Sverige och läsa, de har heller inga problem med att definera det de anser vara svenskt.

Helt sjukt att folk som bor i Sverige inte vill eller vågar eller kan förstå vad som kan anses vara svenskt eller inte. Helt ofattbart sjukt. De som tycker så, kan fråga sig själva om de kan nämna något som de tycker känns väldigt franskt, väldigt italienskt, väldigt kinesiskt, väldigt amerikanskt, väldigt brasilianskt, etc. Om de kommer fram till något då, kan man fråga sig hur de tänker i fråga om Sverige.

markus sa...

Det går också att vända på det och nämna saker som definitivt inte är svenska. Till exempel:

* Religiös klädpolis.

* Tvångsäktenskap.

* Hädelselagar.

* Förbud mot karikatyrer.

* Könssegregerade skolor.

* Ritualslakt.

* Censurerad sexualundervisning.

* Böneutropare.

* Ökad ojämställdhet.

Den svensk som förespråkar något av ovanstående kommer snabbt att få mothugg och svårigheter socialt. Den som förespråkar det utan att få mothugg är förmodligen inte svensk. Typiskt svenskt är nämligen att inte ta strid när icke-svenskar gör så.

Fosterjordnära sa...

Så svenskt och Sverige har inte äldre historia än 1600?

Var tog alla tidigare generationer än så vägen, var de inte tillräckligt viktiga för svenskheten än så?

Robsten sa...

Sveriges historia kan på ett sätt sägas börja när isen drog sig tillbaka, egentligen innan dess. Men då hette landet inte Sverige naturligtvis. Vår tidiga historia är bunden med våra nordiska grannar i den del av världen man fordom kallade Ultima Thule.

Robsten sa...

Liten historielektion, till toner

http://www.youtube.com/watch?v=FNl0rWcpd_Q

LP sa...

citat:
"markus said...
Det går också att vända på det och nämna saker som definitivt inte är svenska."

Det är ingen dum idé. Åtminstone är det säkert ett mera fruktbart sätt att diskutera saken.

Fast jag blir trots allt lite fundersam varje gång denna diskussion kommer på tapeten. Det känns som om frågan "Vad är svenskt?" ofta ställs med en dold agenda. Det verkar som om det egentligen inte handlar om ett verkligt intresse för att reda ut saken, utan snarare om att ifrågasätta vår självbild, göra oss osäkra och så split mellan svenskar som har olika sätt att se på sin nationella identitet.

Jag är väldigt ickenationalistisk i min vardag. Jag är inte mycket för att springa runt och skylta med min svenskhet. Inte för att jag skäms, men jag finner inget nöje och ingen poäng i det. Detta betyder inte att jag är mindre nationalistisk än flaggviftande ultrahögernationalister, förmodligen är det tvärtom. Fundamentalistisk nationalism är till för idioter på samma sätt som fundamentalistisk religiositet är det.
Jag är nationalist och det är en förbannat fin och bra nationalism jag känner. Den handlar om hemkänsla och om trygghet, men också om minnen och ärvda berättelser. Detta är inget som Nuders, Sahlins och andra multikulturalistiska islamkramares patetiska påhopp kan ändra på. Inte heller kan nationalchauvinistiska, lögnaktiga fårskocksnationalister rubba min nationalism.

Robin Shadowes sa...

Jag skulle vilja lägga till könsstympning på den där listan om vad som inte är svenskt.