måndag, januari 04, 2010

Vargjakten

Hör på Aktuellt att en tredjedel av vargarna som skjutits har skadeskjutits. Skotten har tydligen tagit lite överallt. Låt oss vara ärliga, det här är lika illa som halalslakt. Jaktlobbyn är en sällsynt aggressiv och  framfusig lobbygrupp. När jag skrev en artikel om vargen här så fick jag fler arga mail än någon gång förut. Jägarna har verkligen kunnat utnyttja sina intressen. Det här anstår inte ett civiliverat samhälle anser jag.

21 kommentarer:

robban sa...

tja 27 vargar skulle skjutas men i socialismens sverige får vilken stolle som helst med licens knalla ut på sin mark och försöka ta en bit av kakan. hade varit mer intressant om vargjakten såldes, 27 licenser för ex 20k styck så rensar man ut snålrövarna som vill ha prylar gratis och framför allt så blir det bara 27 skjutna i stället för som nu 27+ ett gäng skadeskjutna som måste eftersökas

Anonym sa...

Det jublas tyvärr i partiet också. I senaste kuriren framträder en av partiets mest utstuderade varghatare och fortsätter dra 1800-talsvalser om vargens farlighet. Jävligt pinsamt, för att inte säga omoraliskt.

http://www.sdkuriren.se/arkiv_tidningar/sd-k_0912-84_hela.pdf

z999 sa...

Ja, visst är det djurplågeri. Men halalslakt existerar som en följd av att man lägger in ett religiöst onödigt moment vid slakten och principiellt blir det då värre än jakt med skadeskjutna djur.

Jag är emot jakt på varg eftersom jag anser att jakten ska ha som syfte att skaffa mat. Jag väger alltså inte in någon typ av viltvård i ställningstagandet.

Robin Shadowes sa...

Tycker varg-hatet har spårat ut för länge sedan. Sverige är geografiskt stort så det borde finnas plats även för vargar att få leva. Varghatarna verkar minsy lika irrationella som musslorna med sin halal-slakt.

Robsten sa...

Jag vet att det jublas på vissa håll inom partiet. Jag har själv fått mina fiskar rejält varma. Men det skiter jag i, jag står för mina åsikter under alla förhållanden, alltid.

Robsten sa...

@Z

Jakten på varg bygger delvis på rent hat. Människor vågar inte ställa sig upp och säga vad de tycker om vår vansinniga immigrationspolitik, men när det gäller vargen rinner saliven efter mungiporna av rent hat. De kallar oss som är emot vargjakten allt möjligt men de vågar inte säga vad de tycker om den politiska korrektheten, i alla fall inte offentligt. Ynkligt!

Tänk om de kunde lobba lika starkt för en restriktiv immigrationspolitik som för vargjakt?

Dels så bygger väl jakten på egenintresse, folk har fått några får tagna, detta i sin tur bygger på att det finns en begränsning vad gäller bytesdjur för vargen. Men alla som får djur slagna får ersättning av staten. Dessutom kan man skaffa sig vallhundar och stängsel.

Dels så bygger väl jakten på ren lust att skjuta.

Robsten sa...

Geografiskt ja Robin så finns det länder som håller 10 gånger så mycket varg som Sverige. Bland annat i gamla öststatsländer.

LP sa...

Jag har lite svårt för att ta ställning i frågan.

Å ena sidan verkar det ju rimligt att vargen skulle kunna ingå i den svenska faunan.
Å andra sidan är det ett rovdjur som kan konkurrera med människan. Det har så vitt jag vet inga naturliga fiender här, eller kan brunbjörnen räknas som en decimerande faktor? Hursomhelst, om den släpps helt fri borde det bäl j-ligt många vargar efter några decennier?!

Hörde en debatt mellan Mikael Karlsson (Naturskyddsföreningen) och Andreas Carlgren, (miljöminister) på P1 igår morse. Tydligen är den svenska vargstammen degenererad rent genetiskt. Enligt Mikael Karlsson behövs det 2000 djur eller fler (om jag minns rätt) för att upprätthålla en frisk stam. Tyvärr verkar inte vargjakten vara styrd utifrån detta faktum, man skjuter alltså inte de djur som verkar genetiskt svaga! Carlgren kom med någon mumlande undanflykt ang detta.
Den som orkar kan lyssna här och kanske reda ut vad som sas:

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2135296&BroadcastDate=&IsBlock=

Hur som helst är det en knivig fråga. Jägarna är helt klart jäviga och deras åsikter skall man ta med en nypa salt. Samtidigt förstår jag djurägarna som får både får och hundar rivna av vargen. Jag är själv hundägare och kan utfrån det perspektivet både beundra och frukta vargen. Det är liksom en slags riktigt ordentlig urhund och samtidigt något helt annat. En del hundavelsprojekt har använt varg för att göra hundarna starkare. Tror dock det är olagligt i Sverige?

Jerk sa...

Varför flyttar du inte till Värmland eller Dalarna då så att du på allvar kan njuta av dina vargar. En Sverigedemokrat som är vargkramare känns lika patetiskt och hycklande som en Lidingömoderat som är för mångkultur. Och på tal om lobbyister det finns över 300000 jägare i Sverige, SNF och Rovdjursföreningen samlar inte ens ihop en tiondel så många medlemmar ändå får de hur mycket mediautrymme som helst och de intervjuande journalisterna ställer i bästa Pk-anda inga kritiska motfrågor. Det finns inte bara en motsättnig i landet mellan de som vill att Sverige skall vara mångkulturellt eller inte, en liknade motsättning finns mellan storstad och landsbygd. Varför kan inte vi som valt att bo på landsbygden få en chans att påverka våran livsmiljö utan att ni som bara har emotionella intressen skall idiotförklara oss.

Robsten sa...

Just för din "information" Jerk så har jag bott 5 år i det vargtätaste området i Värmland. Det var ingen varg som ofredade mig eller vår hund.

Vargen hör hemma i vårt kultur, våra sägner och vår tradition, det moderna Sverige som är kliniskt rent på allt som irriterar kan omöjligt vara socialkonservativt. Att tro på sagor från 1800-talet känns patetiskt likaså detta orimliga varghat

Dessutom förstärker det chablonbilden av en snustuggande, hellyhansen klädda meddelålders manen med bössa på ryggen som spöar kärringen dricker brännvin och hatar det mesta, som den typiske SDaren. Har jag fattat signalerna rätt så skall vi väl bort en bit från den bilden.

Det finns en motsättning ja, kanske även mellan staden och landet. Där har ju inte "landet" enligt valresultaten ens röstat på SD, dina polare som hatar vargar, spöar frugan, åker skoter, dricker brännvin och mest liknar Lassgårds bror i filmen "jägarna" röster för fan inte ens på SD, de röstar på MÅÅÅÅNA av gammal ohejdad vana de dumma spånen. Kolla resultatet för SD i Jämtland Härjedalen i senaste EU-valet. Man misstänker ett visst bidragsberoende av varghatarna här som gör att de känner sig tvingade att rösta på vår brunhåriga bimbo med korta kjolar till partiledare.

Förövrigt har jag bott ansenligt många år i både Värmland och på andra ställen i landet. Bilden är tvetydig, det finns många som tar vargen i försvar även på vishan, främst i den yngre generationen. Så konflikten finn smellan generationerna på landet. Försök inte med några sagor här inte.

Robsten sa...

@LP

Du har en sund inställning LP.

Men hundarna kan du glömma. Under en period på 90 talet blev 8 hundar dödade av varg, 8 dog av vådaskott från jägare, ofta husse. Över 200 dog i trafiken under samma period.

LP sa...

Jo, för tillfället oroar jag mig mera för trafiken än för vargen där jag bor. Och oron gäller inte endast min hund (som inte kan trafikregler) utan i allra högsta grad mig själv.

Var jag bor? I Malmö såklart! Här borde man verkligen skjuta av lite av både det ena och det andra, och jag tänker inte på vargar då...

Robsten sa...

Aaahh...LP, nu gick du lite över gränsen..

Anonym sa...

"Varför flyttar du inte till Värmland eller Dalarna då så att du på allvar kan njuta av dina vargar. En Sverigedemokrat som är vargkramare känns lika patetiskt och hycklande som en Lidingömoderat som är för mångkultur."

Det var ta mej fan det dummaste jag läst den här veckan.

Heja Robsten!
Gustafsson

Jerk sa...

Och var har jag skrivit att jag är en varghatare för att jag tycker att det är bra att stammen begränsas på den relativt begränsade område där den svenska vargstammen finns? Jag hatar igentligen inget levande väsen bara för att de finns, vare sig det handlar om djur eller människor ( vilket du verkar göra när det gäller jägare)Dessutom är jag stolt över att vara jägare precis som vargen, men jag vill inte bära hem min halvt uppätna hund i en plastsäck. Så där det är för mycket varg måste stammen minskas. Och kom nu inte med någon kommentar i stilen med "lustmödare" så vida du inte är vegan. Min älgstek äter jag med gott samvete när du köper din fläskfile på ICA. Vidare så raljerar du om oss jägare/lansbygdsbor som om vi vore ett gäng inavlade idioter samtidigt som du tycker att det är konstigt att Måååna är så populär på "visan". Kan det bero på att vi idioter inte har så stora problem med det mångkulturella samhället ännu, men rovdjuren håller på att ta över vårat livsrum.

För mig är Sverigedemokraterna ett parti som lyssnar på den lilla människan som lever i en miljö som hon vill påverka, och som tur är så verkar det vara så i inte bara en fråga.

Robsten sa...

Jag är självklart köttätare av stora mått. Egentligen är vi människor allätare, det visar våra tänder och att vi inte själva kan producera de åtta essentiella aminosyrorna och de två semiessentiella aminosyrorna själva. Vi måste helt enkelt äta de aminosyror som finns i kött o mjölk för att våra kroppar skall må bra.

Och därmed har väl jag sagt vad jag tycker om jakt i allmänhet också antar jag?

Förövrigt så läs statistiken om dödade hundar av olika orsaker ovan.

z999 sa...

@Jerk:
"Vidare så raljerar du om oss jägare/lansbygdsbor som om vi vore ett gäng inavlade idioter samtidigt som du tycker att det är konstigt att Måååna är så populär på "visan". Kan det bero på att vi idioter inte har så stora problem med det mångkulturella samhället ännu,"

Det har ni liksom alla andra. Ni betalar väl skatt?

"men rovdjuren håller på att ta över vårat livsrum."

Mennnn! Har du ingen vildmarkskänsla alls? Är målet att göra om de svenska skogarna till ett stort radhusområde?

Annars så anser jag att det är överlägset mer moraliskt att äta jagat kött än från slakteri.

Anonym sa...

Helt rätt att skaffa en ny vargstam med friskt DNA. = skjut av delar av den nuvarande stammen och ersätt med nytt blod.(250 vargar i Sverige är mer än väl) Med en frisk vargstam så kommer landet sedan att få en produktiv skogsproduktion som gynnar såväl vänster som höger människor.

Robsten sa...

vargstammen skjuts av ändå, genom tjuvjakt. Många befarar att lika många vargar som dukade under i jakten nu skjuts genom tjuvjakt.

k2 sa...

Personligen är jag av den åsikten att ska vi ha vargar i Sverige måste vi lära oss att slå mynt på dem. Annars kommer svenska landsbygdsbor aldrig att acceptera dem! Detta skulle exempelvis kunna ske genom vargturism i exklusiv form. Vargjaktsturism för välbeställda trofejägare är en variant som sannolikt skulle kunna generera mycket pengar. Med en sådan inriktning skulle vi säkert kunna hålla betydligt fler vargar än vad riksdagens målsättning innebär i dagsläget. Var det 20 vargar som skjöts eller hur var det? Säg att samtliga av dessa skjöts till ett värde av 100.000kr (licens, boende, guidning osv.) som oavkortat gick till landsbygdsutveckling och där tjänsterna i verksamheten fick utföras av landsbygdsföretag. Då skulle det nog inte klagas så mycket över att stammen växte till sig sen!

Robsten sa...

Bra förslag K2