lördag, januari 09, 2010

Tomas Böhm tillhör en allt vanligare grupp

De forskare, docenter och professorer som går ut och debatterar mot Sverigedemokraterna blir allt fler och fler. Var har alla de politiskt intresserade högutbildade akademiker hållit hus innan SD:s opinionssiffror växte kan man undra. Inte har de särskilt svårt att bli publicerade heller. Det är kanske titlarna som jämnar vägen för publicering, de skall ju borga för en hög intelligens.  

Låt oss se hur Tomas Böhm, psykoanalytiker, klarar sig i en debatt mot en lågpannad, snustuggande systemkritiker som jag (jag gnuggar mina händer här). Så här skriver Böhm i sin artikel.

Om vi skulle tillämpa deras partiprogram på dem själva som en ortodox minoritetsgrupp, skulle de inte få vara kvar här i landet. Sverigedemokraterna är alltför osvenska. Men eftersom vi inte vill vara som SD - utan räknar toleransen som en eftersträvansvärd svensk egenskap - kan de få stanna här om de håller sig inom demokratins gränser, inte hetsar mot folkgrupper eller döljer gamla nazister i sina led.


Att Sverigedemokraterna skulle vara osvenska är inte en vetenskaplig sanning. En betydande del av befolkningen har i princip samma åsikter som SD, även om en massiv medial propaganda gjort att opinionssiffrorna hållits nere. Dessutom innebär inte tolerans att man bejakar en extremt generös immigrationspolitik som Böhms resonemang skulle sluta i. Då skulle Sverige vara ett av mycket få toleranta länder i Europa. Böhm och det politiska etablissemanget har tvärtom själva visat upp stor intolerans då de behandlat SD på ett helt annat sätt än övriga partier, partiet har inte ens tillåtits hyra lokaler. Tänk om vissa minoritetsgrupper inte ens fick tillåtelse att hyra lokaler trots att grupperna inte hade några betalningsanmärkningar?

Om man nu mot allt sunt förnuft och fakta skulle betrakta SD som en ortodox minoritetsgrupp så skulle väl ändå inte SD kastas ut ur landet. När Tomas Böhm, krävde SD att samerna, eller vallonerna skall kastas ut ur landet? Vidare i Böhms artikel så står det så här.

Sedan länge vet man inom psykologin att främlingsrädsla och främlingsfientlighet kommer från en egen rädsla för det okända. Vi har alla en rädsla för det vi inte känner till, liksom för det okända inom oss själva, som är frestande att lägga ut på grupper som verkar vara annorlunda eller svaga.


Jaha, är det därför etablissemanget är så oerhört rädda för ett nytt parti som visserligen kommer att stiga in genom riksdagens port med marginal, men som ändå har en bit kvar till Socialdemokraternas röstsiffror. Människorna i de olika etablissemangen är rädda för att de inom sig faktiskt hyser åsikter och kunskaper som liknar de SD har. De vet att dessa åsikter är tabu, i stället projicerar de sin ilska mot ett parti som bär på de farliga tankarna.

Man kan avfärda det som psykologiskt svammel men det är faktiskt lite märkligt hur ett nytt parti kan väcka sådan avsky inom just väldigt etablerade och politiskt korrekta grupper. En seriös psykoanalytiker skulle faktiskt kunna ge en vettig förklaring på den överdrivna rädsla som finns inom vissa grupper, för ett parti som säger det väldigt många människor säger vid sina köksbord.

Är det förresten fult eller inadekvat att känna rädsla? Rädslan finns för att den historiskt hjälp oss överleva. Ibland är rädslor irrelevanta då vi lever i ett samhälle som inte liknar det våra förfäder levde i, ibland är rädslor en varningssignal som vi bör ta på allvar. Detta borde en psykoanalytiker känna till kan man tycka. Ser vi på samhällen och länder som gått under i olika etniska konflikter så borde det inte vara så märkligt med den rädsla Böhm talar om.

Ofta har Sverigedemokrater visat sig vara sällsynt orädda. De har vågat gå emot det politiskt korrekta, de har dragit på sig en massiv ovilja från etablissemanget. Sverigedemokrater har stått för sina obekväma åsikter trots förföljelse av både etablissemanget och AFA. De har riskerat både fysiskt våld och stoppad karriär. Vidare i Böhm s artikel så står det så här.

Det låter som ett cirkelresonemang. Fortfarande vet vi inte vad den svenska identiteten innehåller, men vi varnas för: ”att svenskarna inom några decennier riskerar att bli en minoritet i det egna landet.


Så kom vi in på den svenska identiteten, naturligtvis. Får jag fråga en sak Tomas Böhm, när jag slår upp dig i Wikipedia så står det att du har judisk bakgrund. Vad är då denna bakgrund? Vi vet inte vad den judiska identiteten verkligen innehåller, finns det en judisk identitet? Finns det en kurdisk identitet, en persisk? Invandrare från både Kurdistan och Iran får kulturbidrag av svenska staten för att bevara sin kultur. Men finns det alltså en kurdisk och en persisk identitet men ingen svensk? Är inte det lite ologiskt?

De liberala och förment toleranta förespråkarna som Böhm visar upp sin intolerans så fort någon verkligen hyser en avvikande åsikt. Plötsligt förvänds den självpåtagna rollen som toleransens apostel till sin raka motsats. Ja det finns hela sju nuvarande riksdagspartier i vår riksdag. På papperet låter det som mångfald men tyvärr tycker dessa partier väldigt lika i viktiga frågor så denna mångfald av åsikter är en illusion. Alla partier är för ett medlemskap i EU fast 40 procent av befolkningen är emot, nästan alla partier skrev på pensionsöverenskommelsen fast alla nu verkar kritisera densamma för dess ogynnsamma effekter.

Tomas Böhm vill låta påskina att han är tolerant, fast det han säger är att helst skulle Sverigedemokraterna kastas ut ur landet. Att vi inte kastar ut Sverigedemokraterna och sätter dem på en öde ö för att svälta ihjäl beror enbart på vår oerhörda tolerans. Jag är mäkta imponerad Tomas Böhm. Jag hoppas innerligt att du inte använt samma typ av tolerans mot dina patienter och när du uppfostrat dina barn.

Länk DN  


108 kommentarer:

Peter H. sa...

"Tomas Böhm vill låta påskina att han är tolerant, fast det han säger är att helst skulle Sverigedemokraterna kastas ut ur landet."

Är du ens läskunnig? Böhm tillämpar SDs partiprogram på SD självt och kommer till slutsatsen att om SD var vid makten skulle de hindra sina egna väljare från att komma in i landet. Svårare än så är det inte.

Anonym sa...

Det låter som du är rasist, som Shaun i Möller skulle sagt: "fii faaan!!".

Anonym sa...

Du skriver vad jag tänker!
Tack!

RF sa...

Intressant analys.
Läsvärt.

Anonym sa...

Det går att hitta på teorier om vad som helst. Böhm har sin.
Hur man än vänder på det så har svenska medborgare rätt att rösta på det parti de vill. Böhm kan inte ändra på detta.

Henrik Hanell sa...

Haha. Sådant här är mycket underhållande att läsa. När kvasiintellektuella som Böhm tar fram pennan haglar fördomar och intetsägande PK-argument blandat med rent strunt. Man får ju bara hoppas att majoriteten av de som läser artikeln kan skratta åt den. Ingen kan väl ta detta på allvar enbart för att en person med "fin" titel har skrivit den?

krank sa...

Observera:
1) Thomas Nöhm skriver inte att det inte finns en svensk identitet. han säger att SD's definition av denna identitet är ett cirkelresonemang. Han fortsätter sedan med att påpeka att de flesta i sverige ser den svenska identiteten som något föränderligt, att tolerans och acceptans för förändringar alltså ingår i den svenska identiteten. Men du läste kanske inte så långt?
2) Har man löst historia vet man att samhällen som isolerar sig går under. Samhällen som har mycket kontakt och kulturellt utbyte frodas och utvecklas.
3) Att "en betydande del" skulle tycka som SD "egentligen" finns det knappast något vetenskapligt stöd för heller. Kasta inte sten i glashus. Det är ju kul att SD låtsas som om de redan vore ett majoritetsparti... Man kan märka att ju mer SD förtalas i media, desto fler röstar får de - hur hänger det ihop med ditt resonemang om att en "medial propaganda" hållit ner opinionssiffrorna?

Anonym sa...

Intressant svammel!

londo sa...

Tomas Böhm vill antyda att han är tolerant och räknar upp en massa olika egenskaper som hans tolerans har utrymme för, utom en, att vara oliktänkande.

Anonym sa...

Det är tydligen så att snustuggandet påverkat kapaciteten till att kunna läsa och förstå Böhms artikel.
I övrigt är det märkligt att samerna beskrivs av sverigedemokraterna själva som en ickesvensk befolkningsgrupp som bor i sverige.
Hur länge har samerna bott i Sverige ?? Långt innan snuset gjorde sitt intåg vet nog de flesta.

Anonym sa...

Tack Robsten! Utmärkt skrivet. Skönt att läsa en så dräpande analys.
LP

Anonym sa...

Makt (politikerna) och Rätt (domstolarna). Inte makt (imamen) är rätt (imamen). I övrigt får människorna vara gula svarta vita....

Robsten sa...

Det Böhm skriver om identitet är motsägelsefullt. Läser man vad han skriver får man uppfattningen att det inte skulle finnas någon svensk identitet. Man kan dock mycket riktigt tolka den som att det är just SDs tolkning av svensk identitet han inte gillar.

Då skulle ju Böhm kunna tala om vad det är för fel på just SDs tolkning och komma med en egen riktigt tolkning, vilket han inte gör.

Dessutom har ju kurderna sin tolkning, perserna sin tolkning av sin identitet, men desa blir aldrig ifrågasatta. Alltså hur man än vrider och vänder på det är det något som inte stämmer.

-"Fortfarande vet vi inte vad den svenska identiteten innehåller"

Antingen finns det ingen svensk identitet enligt Böhme, eller så är SD så oerhört dumma så de inte kan formulera den riktigt, i så fall kunde ju Böhme mycket, mycket lätt komma med en egen riktig tolkning, vilket han alltså inte gör.

Det här med at den svenska identiteten förändras över tid är ju inget som någon förnekat och är rena svammlet. Det har inte med saken att göra.

Anonym sa...

Till Krank.

Ja länder som inte har massinvandring, som Japan, Sydkorea eller Singapore går ju verkligen under.

får jag fråga vilka isolerade länder du syftar på som har gått under? Vilka länder har inte klarat sig utan massinvandring? Säkerligen har nationer gått under genom historien, undrar bara om dessa exempel är jämförbara med Sverige och svenska förhållanden. Troligtvis inte.

Kontakt och kulturellt utbyte är inte per se massinvandring och SD har inte heller sagt sig vara för en svensk isolering.

Du har bara skrivit en massa svammel. Troligtvis är du för dum för att inse det. Gojim.

Dennis sa...

Orsaken till att forskare varit tysta om SD fram till att SD fått högre opinionssiffror är ganska självklar. Det är först då det blivit tydligt hur många som saknar förmågan att på egen hand inse hur mycket dynga SD sprider.

Sivan sa...

Mycket bra skrivet.
och citat "Är det förresten fult eller inadekvat att känna rädsla? Rädslan finns för att den historiskt hjälp oss överleva." Är 100 % sant.

Det är egentligen helt naturligt och bra att vara "främlingsfientlig" det hör ihop med människan. Finns ingen som genom historien öppnat armarna för det okända.

Sivan sa...

En psykoanalytiker kan man inte lita på. Pseudovetenskap utan förankring i verkligheten

Robsten sa...

Jag ser att man avslutat alla kommentarer till Böhms artikel, ytterligare en demokratisk och tolerant åtgärd? Eller är den psykoanalytiskt motiverad?

Anonym sa...

Krank,

Skriva strunt kan du, men de mest elementära i svenskan kan du inte.
Gå tillbaks till skolan.

Anonym sa...

Varför avfärdas all kritik mot sverigedemokraternas rasistiska poltik med argument som.
Du är för dum att förstå.
Han är kvasiintellektuell.
Du har inte en egen förklaringsmodell etc. etc.

Måste man prata med bönder på bönders vis ?
Ja rädslan och oförståndet lyser klart och skarpt kring all debatt som rör SD och dess anhängare.

För den som inte läst SD hemsida ocg de åsikter som finns nedskrivna där rekommenderar jag alla att ta del av den texten.
Troligen öppnas ögonen för vad SD
verkligen står för.
Trots retoriska skuggridåer så är budskapet ändå väldigt tydligt.

DEt är tydligt och skarpt främlingsfientligt ställningstagande som SD deklarerar, allt annat kan bara anses som retoriskt svammel.

Robsten sa...

@Dennis

Då borde vi kanske införa diktatur om nu "pöbeln" saknar förmåga att se alla fördelar med massinvandringen, mångkulturen (som egentligen är monokulturer i etniska enklaver)?

Om SD sprider dynga eller inte är upp till väljarna att avgöra på valdagen. Tycker man att Sahlin och hennes kompisar inte sprider dynga utan är höjden av intellektuell förfining och mental briljans så röstar man på henne självklart.

For your information, jag har pratat med inbitna sossar på senaste tiden som tycker Sahlin sprider mer dynga än SD, och då talar vi om sossar som fått partifärgen med bröstmjölken och sprungit med flygblad för S sedan de kunde gå i princip. Om inte annat borde det vara en väckarklocka.

Robsten sa...

@Anonym 10.13.00

http://www.sverigedemokraterna.net/asikt.php

Anonym sa...

En judisk psykoanalytiker bör man kanske tillägga. Det är ju inte så att han på något sätt är opartiskt i frågan eller inte har något intresse av hur svenskar väljer att se på honom och hans existens just här. Ingen skall ju gå och inbilla sig att han är svensk eller ens själv ser sig så.

Det skulle vara intressant att se i vilken utsträckning han vågar applicera samma analys på sin egen judiska identitet.

Anonym sa...

Thomas Böhm är en idiot.

Hejja Robsten, hejja sverige!

SD 2010!

Robsten sa...

Här håller jag inte med. jag struntar fullständigt i Böhms börd och ser den varken som en nackdel eller fördel. Dessutom ser jag honom som svensk trots allt (i min oerhörda tolerans kanske) men enligt Böhm själv så finns det ju ingen börd och identitet, och om den finns, vad innehåller den?

Robsten sa...

Tack alla ni som sympatiserar med mina slutsatser här. Det värmer att höra. Jag skrev artikeln i måhända något upprört tillstånd om nu någon formulering inte riktigt är enligt akademins ordbok.

Jason sa...

@ Londo

Prova att läsa inlägget igen, själva poängen i hela inlägget att vi accepterar andra åsikter, men att dessa knappast skulle accpeteras i ett land där SD har något att säga till om. Redan blivit poängterat visserligen men kan inte skada att påpeka det en gång till.

För övrigt älskar jag SDs förakt för intellektuella. Vilka är det egentligen som ska styra Sverige i ett land där SD har majoritet? Undersökning på undersökning visar att desto större nivå varje enskild person har på sin utbildning desto större sympati har denne också för invandring http://www.fria.nu/artikel/81142

Man är definitivt inte bättre lämpad att fatta komplexa, svåröverskådliga eller omvälvande beslut (vilket jag antar krävs för att styra vilket land som helst) bara för att man gått på högskola eller universitet, men det underlättar.

Anonym sa...

Det är väl talande att DN även har slutat tillåta kommentarer till artiklar om SD. Det kom visst fram lite väl mycket missnöje med hur saker och ting ser ut idag. Sen att man låter en professor i _psykoanalys_ skriva av sig...herregud. Jag blev förvånad över att han inte gjorde någon koppling till Jimmie Åkessons morsa.

Robsten sa...

@Jason

"Prova att läsa inlägget igen, själva poängen i hela inlägget att vi accepterar andra åsikter, men att dessa knappast skulle accpeteras i ett land där SD har något att säga till om."

Helt FEL! Enligt alla demokratiska principer så måste olika åsikter tolereras, även om SD var i majoritet skulle alla åsikter som nu torgförs finnas kvar och accepteras, i alla fall skulle iNGEN utsättas för systemtiskt förföljelse p.ga. sina åsikter. Då skulle jag reagera mot vilket parti som än förde fram en sådan politik.

"För övrigt älskar jag SDs förakt för intellektuella."

Fel igen! Det finns absolut ingen aversion mot intellektuella, jag räknar mig i min oerhörda hybris som inte helt ointellektuell själv faktiskt.

Det är snarare dessa kvasiprofessorer som plötsligt får ett politisk intresse som aldrig någonsin uttalat sig i politiska frågor tidigare och som oblygt ställer sig på etablissemanget sida som vi vänder oss emot. Läs förresten min artikel om Södertörns högskola " Vad händer med vårt utbildningssystem?" så är väl den saken klar.

Gargantua sa...

Tyvärr så är det meningslöst att försöka sig på en öppen debatt kring SD och dess politik.
SD och dess sympatisörer vill inte eller kan inte förstå något som framförs som kritik.
Återigen har gräsrötterna i SD gett sig till känna även här, och i så motto att herr Robsten känner sig nödsagad att tillrättavisa sina sympatisörer. Inte utan att man undrar lite över partiets kärna och dess förmåga.

Anonym sa...

artikeln bara bevisar hur långt från verkligheten denna människa är

Robsten sa...

"Återigen har gräsrötterna i SD gett sig till känna även här, och i så motto att herr Robsten känner sig nödsagad att tillrättavisa sina sympatisörer"

Kolla gärna valstugereportaget med Janne Josefsson, finns på Youtube. Ett sant nöje att titta på.

John sa...

Sivan:
Du skrev: "Det är egentligen helt naturligt och bra att vara "främlingsfientlig" det hör ihop med människan. Finns ingen som genom historien öppnat armarna för det okända."

"Finns ingen som genom historien öppnat armarna för det okända"

E du helt från vettet människa?!
Hur tror du att vi skulle vara där vi är idag om ditt resonemang höll?!
Låt mig förtydliga.
Cristopher Columbus, Galileo Galilei, Isaac Newton, Albert Einstein, Darwin... Vill du ha fler? Att du end lyckats med konststycket att skriva en kommentar på denna bloggen utan hjälp får vi väl alla se som ett genombrott för folk som du med sådant ignorant skygglappstänk som du saluför!

Suck...

Pelle sa...

Böhm vill hävda att det är osvenskt att hävda någon identitet. Men det är naturligtvis en identidet att inte vilja hävda någon identitet. Frågan är varför vi andra ska behöva lida för att ett antal identitetlösa kosmopoliter tycker att europeiska värden är farliga, och att islam och kommunism är bättre. Se dig omkkring, uppskattar du de empiriska erfarenheter vi gjort av massinvandringen, gillar du att Sverige gettofieras och bananrepublikfieras så ska man naturligtvis inte rösta på SD. Men man ska då vara klar med att SD i vilken annan jämförelse som helst är det minst extrema alternativet som finns i svensk politik. Att hävda något annat vore en direkt lögn. En röst på SD= ett försök att komma tillbaka till normaliteten. Fast det är ganska typiskt att många svenskar låter sin identitet och politik dikteras av personer som faktiskt inte har sina rötter i landet. Lite väl magstarkt.

Robsten sa...

Det har varit förbannat roligt att läsa och kommentera dessa kommentarer. Jag måste ge mig ut men fortsätt gärna diskussionen. Håll er till nätetikett, inga personangrepp, det är Böhms artikel vi diskuterar. Tack för alla kommentarer från både motståndare och framförallt symåatisörer ;-)

Anonym sa...

"Att Sverigedemokraterna skulle vara osvenska är inte en vetenskaplig sanning. En betydande del av befolkningen har i princip samma åsikter som SD, även om en massiv medial propaganda gjort att opinionssiffrorna hållits nere."

Den andra meningen är definitivt inte en vetenskaplig sanning. Och om det vore det (och du faktiskt visste hur vetenskap funbgerar) skulel du använt källor för att stödja det du säger..

Anonym sa...

HURRA!
Både Böhm och Robsten har bra åsikter! Är faktiskt lite imponerad!

OCKSÅ RÄDD.
Vi är alla rädda för det okända, och jag är personligen rädd för både SD förenkling och riksdags partiernas politiska korrekthet.

KVARVARANDE PROBLEM
Den som säger att vår flykting politik har varit framgångsrik har nog glömt att öppna ytterdörren de senaste decenniet, men den som säger att det det är flyktingarna eller invandrarnas fel borde öppna ögonen.

SVERIGE ÄR BRA!
Sverige har under en längre tid varit en samhälle som prioriterar mänskliga rättigheter och jämlikhet. Detta är jag stolt över, och detta ska vi fortsätta med.

BRA BLIR IBLAND PROBLEM!
Problemet är att detta har kortsiktigt givit oss problem med allmänt stök och tyvärr, kriminalitet. Titta på siffror vilka som sitter på Kumla, inte många Svensson jämfört med per capita i Sverige.

VAD GÖRA?
Vi måste alla fortsätta diskutera, blogga och våga vara öppna, politisk korrekthet kan vara en björntjänst. SD är en reaktion på riksdags partiernas rädsla att ta itu med 'köksbords snacket', och därför är SD nyttigt.

Enligt mig är SD byggt på rädsla och irritation, så desto mer konstruktiva diskussioner vi har desto högre är chansen att SD försvinner och att riskdags partierna verkligen tar itu med problemen i vårt samhälle

/Mathias

Robsten sa...

Det är inte en vetenskaplig sanning då sociologiska undersökningar ofta inte uppfyller vetenskapliga krav. Undersökningar visar (bl.a. av SOMM.inmstitutet) visar att t.ex. 40 - 50 procent är emot massinvandring.

Robsten sa...

eller heter det SOM.institutet, förlåt.

Carl sa...

Tomas Böhm har rätt i en sak: att vara svensk är att vara tolerant. Dock har han uppenbarligen missuppfattat meningen med det ordet eftersom att tolerera något inte alls är detsamma som att uppskatta det.

För övrigt är det häpnadsväckande att en uppenbarligen välutbildad(?) person som Tomas Böhm inte ens verkar ha läst en grundläggande kurs i organisationsteori; alla organisationer, oavsett om de är partier, företag eller stater har en känsla av samhörighet som kommer från ömsesidigt uppfattade särdrag såsom värderingar, attityder etc. Detta skapar en samhörighet som håller ihop en organisation som består av i övrigt olika individer, vilket är orsaken till att nationalstaten visat sig så framgångsrik i att överbygga de inneboende motsättningarna som finns i ett samhälle där alla inte är precis likadana.

Problemet med en misslyckad integrationspolitik är just att denna känsla av samhörighet inte uppstår, och då finns det inte längre någon minsta gemensam nämnare för t.ex. två individer från olika samhällsklasser. Detta leder i sin tur i längden till fraktionalisering vilket också styrks empiriskt; alla länder/imperier utan en gemensam identitet har förr eller senare splittrats. De länder som inte har splittrats än är antingen såpass kraftigt decentraliserade att de i praktiken utgör en union av stater (tex USA) eller så hålls de samman av juridiska/ekomomiska konstruktioner sprungna ur hävd (tex Storbritannien och Belgien) eller med våld (tex Kina). Gemensamt för de tre sistnämnda är att de alla visar tydliga tecken på fraktionalisering och knappast kommer att finnas kvar i sina nuvarande former om 50 år.

Anonym sa...

"En psykoanalytiker kan man inte lita på. Pseudovetenskap utan förankring i verkligheten"

är du med eller? du får gärna argumentera för varför detta är en pseudovetenskap. jag hoppas du är väl insatt i vetenskapshistoria och vetenskaplig metod, annars vet jag inte om det är så smart att fälla sådana kommentarer.

Anonym sa...

Anledningen till att man inte ska rösta på SD är:

1. De är onda
2. Deras åsikter skiljer sig från övriga rikspartier
3. De har ingen erfarenhet av riksdagspolitiken
4. m.m.

Anonym sa...

"Man är definitivt inte bättre lämpad att fatta komplexa, svåröverskådliga eller omvälvande beslut (vilket jag antar krävs för att styra vilket land som helst) bara för att man gått på högskola eller universitet, men det underlättar."

Hur gammal är du?

Jeppe sa...

Krank skrev: "Samhällen som har mycket kontakt och kulturellt utbyte frodas och utvecklas."
1) SD motsätter sig inte kontakt och kulturellt utbyte - de motsätter sig massinvandring på kort tid.
2)Se hur fördelaktig invandringen har varit för palestinierna i Palestina, aboriginerna i Australien, indianerna i Syd- och Nordamerika! Tänk på hur fördelaktigt för afrikanerna mötet med européerna var! Osv.

Schack sa...

<>
Tomas syftar ju på at SD vill slänga ut alla grupper som räknas som SD räknar som 'Osvenska'. Det är ganska knepigt att Samer som osvenska, så just därför får de stanna kvar.

<< det väldigt många människor säger vid sina köksbord.>>
Och nu är vi åter tillbaka till fördomarna. Borde vi inte sträva efter förståelse och respekt för varandra istället för att som SD gör, hetsa till hat mot personer födda med schysst solbränna? Det om något är väl osvenskt? Eller?

Pelle sa...

De enda problem Sverige har vi skapat själva. Vi har uppmuntrat en fiffel, ljug och båg politik i invandringsfrågan och bland de invandrade. Sverige har tagit emot alldeles för många, på för lösa boliner och från fel ställen. Det hela har gått för långt, men kan ändå åtgärdas och förbättras, helt enkelt genom att kopiera Danmarks och Finlands invandringspolitik. All inser att det gått helt åt skogen. Nu återstår bara att se om det kommer bli SD (på grund av de etablerade politikernas dumhet och feghet) eller SD som kommer att bli de som driver igenom de nödvändiga förändringarna. Sverige stå förvisso vid ett vägskäl, och vi ska vara tacksamma för att SD vågat inta sin avantgardeställning. Jag röstar gladeligen på SD för att främja en återgång (om möjligt) till normaliteten, och straffa de etablerade politikerna för att de på ett odemokratiskt sätt låtit det gå så här illa. Vem uppväxt på 70-talet trodde att vi några år senare skulle ha en bostadsbild och brottslighet liknande den i USA och Syd Amerika? Man bör även ha i minnet att civilisationer är svåra att bygga upp, men att det kan gå fort utför (vilket historien visar), så vi ska nog inte ta vårt välstånd alltför självklart.

Sivan sa...

#John
Missförstånd , Suck!
Det finns och skall finnas hos varje människa en tveksamhet för det okända ex vis "främmande människor". En helt annan sak att än att Columbus drog till Amerika. Förresten var även han säkert tveksam inför mötet med främmande kulturer.

Nicke sa...

Jeppe: Det gamla urinnevånare/Invandringsargumentet är ju så vansinnigt dj-vla fel. Det var inte invandring i något av de fall som du rapade upp. Skilj för sjutton på invandring och ockupation. Att femtusen spanska conquistadorer rider runt i Peru och nackar infödingsbarn i sin jakt på guld är väl knappast samma sak som att vi tar emot några tusen invandrare från Irak?

Robin Shadowes sa...

"Man är definitivt inte bättre lämpad att fatta komplexa, svåröverskådliga eller omvälvande beslut (vilket jag antar krävs för att styra vilket land som helst) bara för att man gått på högskola eller universitet, men det underlättar."

Antar att du syftar på högutbildade raketforskare som Måna Muslim?

"Anledningen till att man inte ska rösta på SD är:

1. De är onda
2. Deras åsikter skiljer sig från övriga rikspartier
3. De har ingen erfarenhet av riksdagspolitiken
4. m.m."

1. Hur mäter man ondska empiriskt?
2. Tack gode gud för det.
3. Duh!
4. Tänkte inte på det!

Wabbson sa...

#Sivan

När det gäller Columbus var det inte att han åkte till Amerika som var det intressanta i sammanhanget utan att han var en invandrare i Spanien som hjälpte Spanien att utvecklas.

Jeppe sa...

@Nicke
Judarna kom inte som ockupanter till Palestina - det var först efter 50 år som de utropade en egen stat och tog över.
Européerna kom inte som en armé till Australien.
Indianerna i Nordamerika undanträngdes av invandrare.
I Sydamerika var mötet först inte krigiskt - det blev så efter en tid.
Det kan vara klokt att tillämpa försiktighetsprincipen i många sammanhang- Sydamerikas indianer skulle definitivt ha gjort det!
Slutligen - man bör väl kunna diskutera utan att använda svordomar?

Pelle sa...

Nicke, vad Sverige upplever nu skulle ju kunna likställas med en låggradig muslimsk invasion (som blir än mer tydlig om man studerar demograin i Sverige). Vem är du att kunna sia om vilken väg denna ockupation kommer att går och vad denna folkförflyttning kommer att leda till och generera? Germanerna som störtade Rom hade egentligen ingenting emot Rom, men ville åt dess kultur och rikedomar, sen att germanerna bara farten lyckades störta ett imperium får ju ses som ett olycksfall i arbetet. Men det var ju en omvälvande tid, anser du alltså att alla folkförflyttningar är av godo? Vi kan ju lika väl gå mot libanisering här i Sverige, eller något annat ännu värre. Varför inte applicera någon sorts försiktighetsprincip. Det är inte bara kärnkraften som potentiellt är farlig för människan, i perspektiv snarare ett av de mindre.. Själv undrar jag hur man okritiskt kan stödja massinvandringen. Tycker dessa invandringskramande människor verkligen att Sverige blivit så mycket bättre och berikats till den grad att vi är beredda att år ut och år in är beredda att stödja en fortsatt uppenbart misslyckad politik med miljard efter miljard? Hur länge ska tankeförbudet gälla? Varför får inga andra alternativ diskuteras, även om SD gör sitt bästa att faktiskt föra upp frågan till demokratisk debatt.

John sa...

Sivan:
Nu är du ute och cyklar igen...

Ditt resonemang bygger helt på att vi alla är rädda och misstänksamma vilket enligt dig är normalt och bra, men det är nyfikenheten inför det som är främmande som driver oss människor framåt, inte att sitta i sitt radhuskök o svära över "svartingarna med frukstånden".

För övrigt tror jag inte att det är skepsis och tveksamhet som har drivit alla upptäckare/forskare genom tiderna, utan snarare nyfikenhet och viljan att utforska något nytt och främmande och lära sig förstå sin omgivning.

Men men, jag är säker på att dina köksgardiner är jättefina!

Anonym sa...

Så länge någon motarbetar SD kan denne få hur mycket utrymme som helst i de stora tidningarna. Budskapet är alltid samma trötta tugg; SD och deras väljare är lurade, korkade, rasister etc.
Vore klädsamt om Sahlin, Reinfeldt med anhang någon gång funderade över om SD:s framgångar kan vara ett underkännande av den egna politiken.
En stor del av folket kanske inte vill ha massinvandring, gängkriminalitet, EU:s öppna gränser för personer, vapen, droger etc.
Toleransen för oliktänkande i Sverige är väldigt begränsad. Tycker du inte som eliten vill kan du räkna med att bli bespottad.
Att M, S, FP, V är dessutom är rädda för att bli av med väljare är ännu ett motiv för att smutskasta uppstickare.

Anonym sa...

För mig står SD för vanligt sunt förnuft! Jag vågar påstå att 9 av 10 man pratar med håller med om att invandringspolitiken gått över styr. Håller med Robsten till 100%! SD ett självklart val 2010!!

Erik XIV sa...

Vilken sanslös smörja.
Det är så uppenbart att Böhm har sin agenda färdig och vänder på sanningen så att han nästan ljuger men han är skicklig så att det ändå låter sant. Iallfall sant för den som tror att Sveriges BNP är störst i världen.

Om du gillar tolerans och frihet så rösta SD 2010!

Tim sa...

Inte ens idag med en invandring på över 100 000 personer årligen får alla invandrare stanna i Sverige. Likaså händer det fortfarande att utländska brottslingar utvisas för att de mördat eller våldtagit toleranta svenskar.

Är det tolerant att låta vem som helst komma till Sverige och bli försörjd av skattemedel? Är det tolerant att bevilja uppehållstillstånd till 95,6 % av de asylsökande som inte legitimerar sig för svenska myndigheter? Är det tolerant att som idag låta utländska brottslingar stanna i Sverige? Är det tolerant att skära halsen av levande djur? Är det tolerant att kasta sten på brandkår och ambulanspersonal? Är det tolerant att kalla svenska tjejer för horor? Är det tolerant att råna ungdomar på deras mobiltelefoner?

Det är inte intolerant att föra en ansvarsfull invandringspolitik. Det ligger i samtliga länders intresse att värna om det egna landet och dess medborgare.

Robsten sa...

"Borde vi inte sträva efter förståelse och respekt för varandra istället för att som SD gör, hetsa till hat mot personer födda med schysst solbränna? Det om något är väl osvenskt? Eller?"

Jag och SD hetsar absolut INTE till hat mot folk med "juste solbränna". Människor följer de signaler våra politiker sänder ut, ansvaret ligger på våra politiker. Sedan hyser jag personligen ett hat mot Sahlin och framförallt Bengt Westerberg, men det skall inte SD ta skit för.

Anonym sa...

DN ska vara en Liberal tidning men efter några timmar så förvann möjligheten att kommentera artikeln vilket visar debattklimatet i svensk media.
Detta är min kommentar.........

VÅRA NORDISKA GRANNLÄNDER ÄR FRÄMLINGSFIENTLIGA!!!???
Enligt Tomas Böhms resonemang så tillhör våra grannländer och majoriteten av EU denna ortodoxa minoritetsgrupp.
Jag skulle vilja säga att belutsfattarna i Sverige passar in på författarens beskrivning av denna ortodoxa grupp som skulle uvisas ur landet. Där man i beslut efter beslut har frångått Grundlagens viktiga princip om Folkviljan under lagarna som är enormt viktigt i en represenativ demokrati.DÄR MAN EJ ÄR PERSONLIGT VALD AV SINA VÄLJARE!
När oponionundersökning på opinonsundersökning har påvisat svenska folkets vilja vilket visar att valsystemet och Grundlagen delvis är satt ur spel.
Man för en poltik som sklijer sig från hela EU och västvärlden!
SD har t.o.m. i sina förslag än mer generös poltik än vissa av våra grannländer. Man bör läsa på innan man uttalar sig!

Varför driver våra nordiska grannländer en helt annan flyktingpolitik och kriminalpolitik i anslutning till denna?
Det är både borgliga och socialdemokratiska regeringar!?
Varför bekostas flyktingpolitiken i andra västländer av deras bistånd så det ej ska tas pengar från pensioner, sjukförsäkringsystem, arbetslösunderstöd, barnbidrag, m.m.?
Svensk media gör ett enormt dåligt arbete som inte tar upp problemen som finns med den förda asylpolitiken.
Ställ ansvariga mot väggen och publicera bild och namn på alla utländska förbrytare som oansvariga politiker har släppt in i landet precis som man gör i Norge och Danmark.
Kräv också ansvar av de enskilda tjänstemän som har besluat om upphållstillstånd. I andra länder inleds förundersökning och åtal för bristande identiets/personlighets och vandelkontroll.
De verkligen förstör asylrätten och gör att SD kommer att växa och växa.
Finns ingen anledning för mig att skriva denna kommentar eller känna någon sympati med SD om man hade fört en norsk eller finsk socialdemokratisk politik inom detta område i Sverige.
De våld som har spridit sig i samhället drabbar alla svenskar/skötsamma ivandrare på ett eller annat sätt. Från den minsta staden till den största, det mesta är importerad brottslighet och som är Sveriges största problem. Detta pratar alla om! Oavsätt vilket parti man röstar på, de ända som vill ta tag i det och utvisa alla som har missbrukat vår gästfrihet är Sverigedemokraterna och anpassa vår asyllagstifning till övriga västvärlden. Har du gjort ett brott som asylant och gäst i värdlandet så är din asylrätt upphävd enligt Genèvekonvektionen.
Nazerligan, Albanligan, Original gangsters, ex.Jugoslavienmaffian, Gambianska knarkligorna, Kinesiska pedofilligorna, ryska bordellintressen, ligorna som rånar gamlingar i sina hem och ensliga gårdar med mord. Albanska vägpiraterna. och invandragängen som våldtar och sexuellt utnyttjar en "Svennehora" för att bli medlem i gänget tex Fuck for life. Skulle ha varit utvisade för länge sedan. Listan kan göras hur lång som helst!
Sluta upp med er oansvariga "demonisering" och försök till att förnedra de människor engagerar sig politisk och VILL FÅ FÖRSÖKA FÅ TILL BAKS DET TOLERANTA SVERIGE SOM FANNS EN GÅNG DÅ ALLA SVENSKAR GICK MAN UR HUSE FÖR ATT STÄLLA UPP FÖR SYDAFRIKA ELLER VIETNAMN SOM DEBATÖREN SÅ VARMT VURMAR FÖR??
När ska debatten tas om sakfrågorna för att lösa problemen!!
Väljarna är inte dumma i huvudet och de går inte på skitsnacket längre, de kan tänka själva, se och uppleva problemen i verkligheten.
Tidigare både socialdemokrat och moderat
Erik Eriksson

Anonym sa...

"Om vi skulle tillämpa deras partiprogram på dem själva som en ortodox minoritetsgrupp, skulle de inte få vara kvar här i landet."

Ett idiotiskt uttalande. Sverigedeomkrater vill naturligtvis inte kasta ut folk som bott här i generationer. Däremot kan jag tänka mig att de vill skicka tillbaka dem som ännu inte fått permanent uppehållstillstånd. Jag fick själv lämna ett annat land av den anledningen och ser inget konstigt med det.

"Ju längre bort ifrån Sverige som invandrarna kommer, desto mindre bra är deras kultur för vårt land."

Ett tveksamt uttalande. Istället handlar det om att närliggande kulturer har större chans att integreras, få jobb och positivt bidra till Sveriges framtid och mindre risk att förtrycka sina kvinnor eller bli brottslingar. Hitflyttade fransmän och tyskar tillfogar sällan skada på samhället eller bär på för oss helt absurda värderingar. För övrigt är jag övertygad om att de flesta Sverigedemokrater lättare skulle acceptera 100 000 hitflyttade japaner (mycket långt bort) än 100 000 individer från länder utan demokratiska traditioner och med extremt annorlunda väderingar (inte fullt lika långt bort).

Anonym sa...

dn.se tog bort samtliga kommentarer som skrivits samt stängde ned kommentatorsfunktionen runt 12:20 idag lördag?

/Erik

Anonym sa...

Har ni sett vilket underbart väder vi har? Klarblå himmel och bländvit snö! Så underbart vackert. Sverige är fantastiskt! Nu måste jag ut.

Suka sa...

Du har rätt i det här med "svensk kultur" Jag har länge förundrats över PKsvenskarnas ologiska resonemang om att de inte vet vad svensk kultur är, medans de tydligen då förstår att alla andra länder har kultur. Såpass mycket att det är ok att dela ut skattepengar till deras "kultur"

Samtidigt som de undrar vad som är svenskt säger de att det är svenskt att vara för mångfald och tolerans. Då finns det alltså något svenskt, men bara de har rätt att definiera det svenska.

Johan sa...

Mycket bra analys, Robsten!

Du skriver, att du "struntar fullständigt i Böhms börd och ser den varken som en nackdel eller fördel".

Två intressantare frågor är väl

1. om Böhm själv struntar i sitt judiska ursprung - eller anser han sig tala i egen sak?

Böhm förespråkar, att Sverige bör vara som en stor tältplats med (i praktiken) svenskarna som servicepersonal för alla som vill slå sig ned - en plats för "heterogena grupper under ett gemensamt svenskt paraply".

Hur ser Böhm på sig själv? Knappast som ingående i servicepersonalen... gissar jag.

2. Är Böhm är beredd att applicera sitt resonemang på Israel?

Eller bör Israel fortsätta att vara "a Jewish state, with a Jewish majority" (som Olmert utropade i sitt segertal efter valet 2006).

Robsten sa...

För att räta ut alla frågetecken, Böhm är naturligtvis INTE beredd på att applicera dessa principer på Israel, han kanske t.o.m. flyttar dit när vårt land blir obeboeligt. Men jag värderar enbart vad Böhm står för och vad han säger. Ett icke föraktligt antal människor med judisk börd är aktiva medlemmar i SD, så det är ju inte börden i sig det ankommer på. Alla människor av alla "börder" är välkomna i SD om man sympatiserar med partiprogrammet, alla är lika välkomna och alla är värda lika mycket. Men låt oss för fan på stopp på denna vansinniga politik!

Anonym sa...

Johan:

Naturligtvis ska Israel ha en ren judisk kultur på samma sätt som palestina ska ha sin rena kultur. Det är oxå självklart att Tibet ska skydda sin unika kultur från intryck från Kina på liknande sätt som kurder och romer ska skydda sin unika kultur.
Problemet är att Sverige saknar en unik eller skyddsvärd kultur men egenligen så gör det inget. I Sverige har det bara funnits tråkig och meningslös bondekultur som inte går att jämnföra med exempelvis den rika och utvecklade herdekulturen som finns i Somalia och i Kurdistan.
Det är bättre att Sverige tar hand om flyktingar eller rättare sagt kulturbärare så att min kan utveckla en finare och rikare kultur. Om Sverige tar hand om tillräckligt många kulturbärare kan vi kanske skapa en skyddsvärd rik kultur.

Så rösta på Mona Muslim i nästa val om du vill ha en riktig kultur att bevara.

Esteban sa...

Bra skrivet Robsten, stämmer till stor del överens med mina egna tankar.

Debatten skulle dock förbättras om man kunde skilja på SD och "invandringsfrågorna". Det är mycket lätt att kritisera SD, och därmed väljer många den enkla vägen att såga SD istället för att diskutera själva sakfrågorna.

Anonym sa...

Esteban: Om vi utgår från att SD är onda så blir det betydligt lättare att hitta orsaker för att stoppa dem. Vem vill egentligen rösta på en ond person? Varför ska man diskutera sakfrågorna när man redan vet att de är onda?

Stoppa SD idag nu !!!

Robsten sa...

Lysande argumentation anonym 13.17.00.

Esteban sa...

@Anonym (13:17)

Du har rätt, OM ditt enda syfte är just att motarbeta SD. Mitt intresse ligger just i de frågor som SD utnyttjar för att nästla sig in i maktens korridorer. Jag lovar dig, nio av tio s.k. SD-sympatisörer skiter fullständigt i själva partiet, det de egentligen bryr sig om är förorter i förfall, kriminalitet, islamism, migrationspolitik, etc. Om vi tog tag i de frågorna, diskuterade dom öppet, och kanske rentav gjorde något åt dom, då skulle SD rasa som ett korthus.

Demokrati och allt som därtill hör är inget jävla sofflock att slöa på, aktiv demokrati innebär svett och skitiga händer. När vi tar avstånd från demokratins kärna, det fria öppna samtalet, då sågar vi oss själva och vår egen förmåga. Det är patetiskt att se hur SD utsätts för särbehandling av "media" och makt i allmänhet. Som om den bunten klåpare, populister och amatörer i SD vore värda en sådan reaktion!

Att behöva följa denna eviga icke-debatt vecka ut och vecka in är en fars av sällan skådat slag.

z999 sa...

En ordförklaring för er som vet med er att ni har vissa brister när det gäller intelligens.

Kultur är vad folk sysslar med utöver de livsuppehållande sysslorna (äta, dricka, föröka sig, snusa...). Vad svenskar väljer som acceptabelt att syssla med är alltså svensk kultur oavsett hur mycket som är plagierat.

Anonym sa...

z999 said...,

Vad skönt att vi har dig som kan förklara för oss andra. Vad var det vi var, sa du? Analfabeter, åttabarns familjefar eller vad?

Stone sa...

Tomas Böhm är ytterligare en från eliten, som bor i något förortsghetto eller?

Goten sa...

08-makten har gjort ordet "svenskt" till sitt och sedan kastrerat ordet.

Nej, hellre got, skåning eller gute. Starkare varumärken för framtiden, tror jag.

liten sa...

Jag älskar verkligen att se dessa desperata reaktioner från socialister vars världsbild håller på att rämna. Sverige anno 2010 är ren njutning! Den socialistiska samhällsinfektionens styrka mattas sakta men säkert av och jag känner mig väldigt privilegierad som får uppleva detta.

Anonym sa...

Tyvärr Goten, snart finns det nog varken goter,skåningar eller gutar. Endast shia eller sunni. SD 2010

Magnus Andersson, leg läk sa...

Herregud så bra skrivet Robsten. Jag brukar inte gilla allt som står på din blogg. Står själv en bit bort från SD då jag röstar på Centern men det betyder inte att jag automatiskt köpte det uppenbara svammel som Böhm hävde ur sig. Att du, som snustuggande enkel man, objektivt sett fullkomligt krossar hans argument visar att han, om inte annat, debatterar från en helt förvirrad synvinkel på Sverigedemokraterna.

Själv ser jag SD som ett uttryck för populism och tror inte de kommer kunna göra något bra för svensk integrationspolitik. Därmed inte sagt att partiet inte är ett välkommet tillskott till riksdagen. Jag tror att partiet är ett nödvändigt tillskott till den svenska politiken eftersom man faktiskt säger rent ut vad etablerade politiker blundar för och massmedia försöker tysta - nämligen att den förda invandringspolitiken och integrationspolitiken är totalt misslyckad.

I övrigt så har jag bara läst humorböcker av Böhm, vet inte om han skrivit något seriöst. Humorböckerna var heller inte särskilt roliga så i bästa fall kan han tituleras dålig komiker - något han verkar ha tagit fasta på i sin "debatt"artikel.

BorisBecker sa...

Robsten:

"Här håller jag inte med. jag struntar fullständigt i Böhms börd och ser den varken som en nackdel eller fördel. Dessutom ser jag honom som svensk trots allt (i min oerhörda tolerans kanske) men enligt Böhm själv så finns det ju ingen börd och identitet, och om den finns, vad innehåller den?"


Men Böhm menar ju inte att det inte finns någon börd. Han menar att det inte finns någon SVENSK identitet. Så här skrev han i Judisk Krönika:

"Vi har överlevt sekler av förföljelse, tvångskonverteringar och diaspora. Bara det är provocerande för omvärlden. Vi fanns före kristendomen och vi finns i många länder som minoritetsgrupp. Genom vår långa överlevnad som grupp, trots förföljelser, stör vi världen på ett närmast magiskt sätt. Vi har överlevt fast vi inte haft land eller arméer. Andra folk upplevs inte med samma ambivalens, det vill säga kluvna känslor av idealisering och nedvärdering. Vi tycks vara det avvikande äpplet i korgen – och det skapar osäkerhet genom tvetydigheten.
...
Vi är européer och samtidigt orientaler. Vi har överlevt utan land. Vi har en biblisk lång historia som sammanfaller med, men också avviker från, den kristna."


Judisk identitet finns, svensk identitet finns inte. Det här är juden i ett nötskal. Att du som god och naiv svensk inte fattar judefrågan betyder inte att den inte finns.

Anonym sa...

Om lite drygt 8 månader kommer SD att med bred marginal ta plats i riksdagen. Det perspektivet ger etablissemanget sömnlösa nätter. Även en pajas som Tomas Böhm har därför nu släpats fram för att bidra till den allmänna hetsjakten. Man förstår att röken från de brinnande förorterna ännu inte nått hans eleganta salonger.

Goten sa...

Bömhn blir, efter Beckers research, demaskerad till en klassisk judisk rasist (jo, det finns en hel del såna) som trivs som fisken i vattnet i ett alltmer påtagligt svenskhatarklimat i Stockhom.

Men oavsett detta, anonym, så tror jag att folkslagen goter, skåningar, guter och värmläningar både är äldre och mer substansiella folkslag än vad 1300-tals påfundet "svenskar" är.

Anonym sa...

Milda makter.

Jag tycker att Tomas Böhm kan komma ner från elfenbenstornet nu.

Niclas sa...

Det klassiska argumentet: En betydande del av befolkningen har i princip samma åsikter som SD, även om en massiv medial propaganda gjort att opinionssiffrorna hållits nere.

är ett av de sämre jag vet. Det är ett argument som inte går att bevisa. Det vi däremot kan bevisa är att drygt 5% idag anser att SD är ett parti man skulle rösta på idag om det vore val. Men 5% är inte en betydande del...möjligen en icke obetydlig grupp men det är inte samma sak.

Lars H sa...

Nazisism, kommunism och humanism. Alla dessa extrema ideolgier slutar med samma torterande och mördande i slutänden. Tyskar mot tyskar ("judar")...osv. Politker asen med sin extremtolerans är stora möjliggörare för det kommande intrakriget. Och muslimerna kommer få storstyk som alla gånger förut.

För övrigt; "psykoanalytiker" Snacka om vampyrvarning

LP sa...

Böhm redogör för hur hans privata definition av svenskhet (delvis?) ser ut:


"Det som SD är emot tycks vara osvenskt."

och:

"...det svenska är att vara tolerant och inte se en svensk identitet som något klart en gång för alla."

och:

"I det svenska ingår då också att tolerera grupper som vill ha sin egen uppfattning och syn på hur man ska leva."

och:

"...de [SD, min anm] är alltför osvenska."

och:

"...eftersom vi inte vill vara som SD, utan räknar toleransen som en eftersträvansvärd svensk egenskap"


Böhms definition känns tydligt igen som den multikulturellt anpassade nationalitetsdefinitionen.
Vi är flera som känner på oss, ja en del påstår tom att de vet, att det är något som är fel med denna defintion/ideologi.

SD:s främsta och viktigaste funktion, enligt min privata åsikt, är att de ifrågasätter den multikulturalistiska ideologin så som den ser ut och tillämpas i Sverige idag!

Tyvärr leder detta ibland till att de fastnar i diskussioner som är meningslösa i förhållande till denna viktiga uppgift. Man kommer aldrig att kunna definiera begreppet "svenskhet", "judisk identitet", palestinsk identitet", "norskhet" etc med vetenskaplig exakthet, men icke desto mindre är dessa begrepp relevanta och det pågår en strid om dem hela tiden.

För mig kommer tex en moské ALDRIG att kunna kännas svensk. Men det spelar ingen roll, jag kan inte göra något åt det. Jag är mera intresserad av vad som predikas i moskén, och vad det anbelangar VET jag att det finns åtskilligt som jag vill skicka på enkelbiljett från detta landområde jag föddes på, nämligen Sverige.

Robsten sa...

@Nicklas

-"Det klassiska argumentet: En betydande del av befolkningen har i princip samma åsikter som SD, även om en massiv medial propaganda gjort att opinionssiffrorna hållits nere. -är ett av de sämre jag vet.Det är ett argument som inte går att bevisa. Det vi däremot kan bevisa är att drygt 5% idag anser att SD är ett parti man skulle rösta på idag om det vore val"

Ja , jag kan hålla med om att jag i allmänhet inte gillar denna typ av påståenden själv. Det är sant att det inte går att bevisa heller, med vetenskaplig stringens. Dock visar undersökningar att t.ex. massinvandringen saknar stöd av mycket större del av befolkningen än den som nu röstar på SD. Dessutom så när man talar med folk boende ute i förorterna så är stödet för nuvarande politik minimalt. Alltså detta grundat på samtal med oerhört många människor under oerhört lång tid.

SD räknar kallt med att det finns grund för mycket högre väljarstöd än vad man hitintills har.

Robsten sa...

@LP

Det är i allmänhet inte Sdare som startar diskussioner om svenskhet. När frågan kommer upp gång på gång måste man ju svara.

LP sa...

@Robsten

"Det är i allmänhet inte Sdare som startar diskussioner om svenskhet. När frågan kommer upp gång på gång måste man ju svara."

Jag vet, och så skedde ju även i detta fallet - Böhm började diskussionen.
Frågan är nu hur stafettpinnen tas upp av oss som utvecklat ett luktsinne för att upptäcka all den skit som finns i åsikter av det slag Böhm ger uttryck för.

Ärligt talat vet jag inte.

Robsten sa...

@Andersson

tack för berömmet;-) Men är det samma Böhm? Denna Böhm har uppenbarligen skrivit annat än humor, kolla länken under artikeln till Böhms hemsida.

Observatör sa...

# LP 9 JAN 2010 17.33.00
Tror jag sympatiserar med andemeningen i det du säger. För mig är det självklart att om man är svensk så:
1)Har man svenska som modersmål.
2)Man firar jul.
3)Man firar midsommar.
4)Man undviker inte viss föda av religiösa skäl.
5)Man skär inte i sina barns genitalier av annat än medicinska skäl.

I övrigt kan vi svenskar kan ha väldigt divergerande åsikter och tycken. Personligen tror jag det är ett misstag att bedriva invandringsdebatten utifrån etniska linjer. Det vore bättre, tror jag, att driva den utifrån ekonomiska frågeställningar. Men skall vi ha någon invandring är det väl ganska självklart att det är generellt sett är lättare att få en person från den norska landsbygden att passa in i Sverige än en person från den somaliska landsbygden.

Slutligen: det sägs att man skall lära av historien. Man kan ju börja med att lära av samtiden. Hur många av de konflikter vi ser idag har en stark etnisk komponent? Man behöver väl inte gå längre än till uppdelningen av Tjeckoslovakien i två länder. Jag känner väl personer i bägge länderna och för mig som svensk fanns det ingen skillnad mellan dem annat än att slovakerna menade att deras språk skiljde sig från tjeckernas. Jag kan inte bedöma hur mycket deras språk skiljer sig – för mig framstod det som om de förstod varandra bättre än vad jag förstår värmlänningar.

LP sa...

Gjorde ett experiment:

http://everykindapeople.blogspot.com/2010/01/muslimerna-ar-en-ortodox.html

@Robsten, jag länkar till din artikel som gentjänst och eftersom jag tycker både den och efterföljande debatt är värd att ta del av.

Robsten sa...

Tack LP ;-)

Anonym sa...

Robsten skrev:För att räta ut alla frågetecken, Böhm är naturligtvis INTE beredd på att applicera dessa principer på Israel, han kanske t.o.m. flyttar dit när vårt land blir obeboeligt. Men jag värderar enbart vad Böhm står för och vad han säger. Ett icke föraktligt antal människor med judisk börd är aktiva medlemmar i SD, så det är ju inte börden i sig det ankommer på. Alla människor av alla "börder" är välkomna i SD om man sympatiserar med partiprogrammet, alla är lika välkomna och alla är värda lika mycket. Men låt oss för fan på stopp på denna vansinniga politik!

Böhm är inte välkommen i Israel.
Landsförrädare är garanterat inte välkomna, en gång förrädare alltid förrädare, när Mossad och Shabak tittar in sina filer om Thomas Böhm så kommer han förvägras medborgarskap, tänker er landsförrädaren Mordechai Vanunu eller varför inte den ännu mer kände Judas Iskariot. Samma skolas barn, förrädaren.

Noterar för övrigt att du Robsten har ovanligt många landsförrädare inne och kommenterar idag, notera den arroganta stil dessa varelser skriver med och föraktet för vanligt folk med sunt förnuft.

Robsten sa...

Jag har såklart noterat detta men alla får ju kommentera om de håller sig till nätetiketten, något annat är omöjligt.

Skattesmitarn sa...

Lite kul att du inte fattar att Tomas driver med Sverigedemokraterna. Han argumenterar med samma brist pa fakta och logik som SD, och angriper er pa ert eget vis.

Det som fullbordar ägningen är att ni fortfarande inte fattar ett jota ...

Anonym sa...

Nu har väl snart etablissemanget tömt allt krut när man skickar fram en psykoanalytiker för att förringa SD. Helt klart får SD min röst i valet 2010.

Shark sa...

Du tog orden ur munnen på mig! Precis vad jag tänkte, han slår knut på sig själv! Detta du har skrivit MÅSTE publiceras, folket måste få bli upplysta!
Om du inte redan har skickad det till DN, ber jag om tillstånd att göra det.

Tack!

LP sa...

@Skattesmitarn

citat:

"Skattesmitarn said...
Lite kul att du inte fattar att Tomas driver med Sverigedemokraterna. Han argumenterar med samma brist pa fakta och logik som SD, och angriper er pa ert eget vis.
Det som fullbordar ägningen är att ni fortfarande inte fattar ett jota ..."

He he, det är ju du som inte fattar Skattesmitarn. Vi ironiserar ju bara över Böhm. Begrep du verkligen inte det?

Du kanske inte tillhör den ironiska generationen. Du använder ju tex ordet "ägde". Det är väl Counter Strike-generationen som använder det ordet...

Skattesmitarn sa...

Lol .. LP fattar fortfarande inte ...

Robsten sa...

You have permission Shark ;-)

Robsten sa...

Böhm var inte ironisk på något sätt, han använde de bästa argument han hade, utan tvivel.

Shark sa...

Robsten said...

You have permission Shark ;-)
________________________

Tack!
Jag har nu skickat din artikel till Redaktionschef och Nyhetschef DN.se
Björn Hedensjö, bjorn.hedensjo@dn.se, 08-738 10 00

Jag hoppas dom publicerar.
Keep up the good work!

Anonym sa...

En sak jag inte kan sluta fundera på som Böhm skriver är att blablabla-fientlighet grundas på rädsla för det okända.
Jag är dock inte det minsta rädd för något okänt utan något väldigt känt och avskyvärt nämligen islamismen och likgiltigheten inför den i Sverige.

z999 sa...

@Anonym:
"En sak jag inte kan sluta fundera på som Böhm skriver är att blablabla-fientlighet grundas på rädsla för det okända."

Det bygger på att de förutsätter att alla har en mentalitet som en person under 15 år. Feg vill väl ingen vara? Och accepterar man massinvandringen så är man modig.

Vad som förvånar mig mest med Tomas Böhm är den extremt låga nivån på artikeln, han är ju tydligen proffessor i alla fall i psykiatri, var det inte så? Hans populärvetenskapliga svammel ger ett intryck av han aldrig har läst någon psykologi alls. Man kan anta att artikeln vänder sig till redan troende antirasister och då kan han förståss sänka nivän rejält, dom sväljer det ju ändå och han får sina pengar vilket väl är huvudsyftet.

Antirasister brukar tala om hur utvecklande det är när olika kulturer (synsätt) möts och det är sant. Om man vet med sig att ens eget synsätt inte är hållbart när det kolliderar med verkligheten så är det rätt taktik att göra som antirasisterna och undvika debatter. Dom gångerna dom gjort det nu på senare tid har ju varit en katastrof, amerikansk snabbmat som pizza lever ju fortfarande kvar som argument, en kvarleva från 80-talet.

Robsten sa...

Nej, absolut inte Z. En professor i psykiatri måste först vara psykiatriker, en psykiatriker går fösrt en läkarutbildning, vilket inte Böhm har gjort. Han är psykoanalytiker vilket är en helt annan bana. Först utbildar man sig till psykolog och bygger sedan på med lite kurser i psykodynamik, då är du psykoanalytiker. Det är två helt olika banor. En psykiatriker angriper hur din hjärna fungerar, en psykoanalytiker angriper hur du känner och tänker, grovt uttryckt.

Haiwan sa...

Läs och ge din åsikt gällande sds politik i min blogg

http://haiwanmusik.blogg.se/?tmp=10153538

Robsten sa...

Nä, du har många fel in din artikel Haiwan. Enligt dig skulle SD i sin barndom varit ett nazistparti, vilket det aldrig varit. OSV. Läs partiprogrammet i stället och kritisera det, det här känns inte relevant helt enkelt. ungfär som om jag skulle kalla Sossarna för nazister, de startade ju ett rasbiologiskt institut ju!

LP sa...

@Skattesmitarn

Rofl... det är du som inte fattar Skattesmitarn

(och så skulle vi kunna hålla på, fast det förändrar inte det faktum Böhms argumentation är värdelös eftersom den förutsätter att man tänker som...Böhm)

Etnisk svensk antirasist sa...

Intressant att du ifrågasätter Tomas Böhms auktoritet som forskare med högst tvivelaktiga "fakta" och direkt korkade resonemang. Inget nytt under solen dock. Ni främlingsfientliga har ju aldrig lärt er skilja på sanning och sanning med grov sd-modifikation.