tisdag, januari 05, 2010

Journalistiken i samhället

I Wikipedia kan vi läsa vad journalistens roll skall vara i samhället och hur en journalist skall ställa sig till de olika maktcentra som finns i vårt samhälle. Det finns regler och en journalistisk etik som i princip alla journalister och deras organisationer ställt sig bakom världen över. Grundelementen i journalistens arbete har formulerats i en bok av Bill Kovach och Tom Rosenstiel. Dessa grundelement är alltså allmänt accepterade världen som formulerats i Kovachs och Rosentiels bok. Så här lyder grundelementen.

1. Journalistens första förpliktelse är mot sanningen.
   2. Journalistens första lojalitet är till medborgarna.
   3. Journalistens disciplin är verifiering.
   4. Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas.
   5. Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
   6. Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss.
   7. Journalisten måste sträva efter att göra det viktiga intressant, och relevant.
   8. Journalisten måste hålla nyheterna överblickbara och proportionerliga.
   9. Journalisten måste tillåtas följa sitt personliga samvete.


Jag skulle kunna skriva en lång artikel här som alla förstår, men jag har avlagt nyårslöfte att fatta mig kort. Tar vi punkt ett så undrar vi om våra svenska journalister har hållit sig till denna punkt när de beskrivit vår immigrationspolitik.

Tar vi punkt två så undrar vi om våra skrivande och grävande journalister hållit sig till denna punkt i deras förhållande till SD, gentemot de andra nuvarande riksdagspartierna. Man kan få misstankar att vår journalistkår sprungit etablissemangets och riksdagspartiernas ärenden när de som av en sjuklig reflex, satt prefix framför Sverigedemokraterna. Vi har andra mycket märkliga beskrivningar av partiet som i princip ingen medlem känner igen sig i.

Vi går till punkt fyra. I klartext, journalister skall hålla samma avstånd till SD som de nuvarande riksdagspartierna. Här drabbas vi av vissa tvivel angående vår egen journalistkår. Det finns dem som tycker sig ha märkt ett närmare förhållande till de etablerade partierna.

Punkt fem, jag har lite svårt att inte börja skratta här. Har vår journalistkår agerat självständigt gentemot de nuvarande riksdagspartierna och det uppstickarparti som retat makten? Alla kan fritt tänka själva i denna fråga, det är under min värdighet att komma med några pekpinnar här.

Punkt sex! Här skall vi ändå själva vara objektiva och ärliga, det har faktiskt blivit bättre. Vi får ta tillvara de positiva punkter som finns.

Tittar vi på det sätt våra journalister arbetat de senaste åren när de bevakat det politiska spelet mellan riksdagspartierna och SD så undrar vi om journalisterna överhuvudtaget bryr sig om dessa grundläggande element och riktlinjer. Vi kan hitta så många allvarliga brister i den nyhetsbevakning som skett de senaste åren så det blir nästan skrattretande när vi läser om dessa grundprinciper.

Länk Wikipedia

3 kommentarer:

Naivtive sa...

Det är väldigt vackert formulerat. Tänk en så hög moral de hade haft i så fall. Men magplasket måste gjort ont när de föll.

blues sa...

Om jag ska fatta mig kort - politisk korrekthet, supa skiten under mattan och föredra strutsfilosofi och som pricken över i-et: vända kappan efter (vinnande) vinden. Plus det som ger mer klirr i kassan.
Ett känt faktum, sörjigt nog, är att massmedia, i synerhet pressen och våra kära tidningar bjuder frikostigt på sin förvrängda bild av verkligheten; sanningen hamnar bakom skvaller och sensationer. Media "vet" att vi konsumenter är inte ute efter sanningen varken om oss själva eller om någon annan, utan vi längtar efter skiten och det är det vi får serverat. Dessutom, journalister måste tänka på sitt jobb och anställning - skriver de inte de cheferna önskar och vill, då är det kört och det är bara att packa och försvinna. Det är som med politiken - väldigt få riksdagsledamöter (de som har slutat med det politiska livet)har vågat ifrågasätta maktelitens beslut och bestämmelser pga. både karriärens och pengarnas skull.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Försök få in denna artikel i Newsmill. Skulle bli intressant att se om den blir antagen eller refuserad och om det senare med vilken motivation dom anger.