lördag, maj 12, 2007

Se över din datasäkerhet

Såg att AVG kommit med två nya gratisprodukter som är intressanta. En av produkterna är en "spywarecleaner" som verkar bra. Har installerat den och är nöjd med den. Den har bra skal och funktioner, du kan välja exakt hur du vill ställa in den och vad den skall scanna. Jag tycker dock att man skall stänga av alla automatiska funktioner, alltså alla funktioner som startas med Windows, dessutom får man gå in i "tjänster" och stoppa tjänsten, därefter klickar man på "egenskaper" och ser till att tjänsten startas manuellt. Den andra produkten är en "rootkitdetector" den har jag inte testat då jag kör med McAfee i stället.

När det gäller gratis antivirusprogram rekommenderar jag INTE AVG utan i stället Antivirs "Avira", den är suverän med hög träffsäkerhet och oerhört resurssnål, den är faktiskt bättre än många program du får betala för.

Se också till att filändelserna visas i Windows, annars har du ingen aning om vad det är för filer du laddar ner t.ex. Se till att du har en bra brandvägg, själv kör jag med Sygate som är den bästa, den var väl för bra och Sygate blev därför uppköpt av Symantec, Sygate finns därför inte mer. Lyckligtvis har jag deras program på min hårddisk. Vill du ha riktigt bra säkerhet skaffar du en NAT router och låter trafiken gå igenom den, då ökar du säkerheten väsentligt.

Ett allmänt tips är att inte installera fler program än du verkligen använder, du lastar bara ner datorn i onödan. Se till att inte andra program än antivirus och brandväggen startar med Windows, det slöar garanterat ner datorn att en massa annat startar varje gång du kör igång din dator. Sista tipset är att partitionera datorn så att du delar in hårddisken i flera partitioner. Lägg Windowsinstallationen (om du inte kör Ubuntu) på C-partitionen och lagra dina filer på annan partition. På så sätt förlorar du inte dina sparade arkiv om du måste installera om Windows. Har du lagt upp ett fint arkiv om eXpo vill du inte förlora det om du får in en elakartad mask i datorn, eller hur?

Jag använder också Thunderbird som E-postklient, där har jag kryssat i "hämta endast rubrikerna" i serverinställningar. Detta innebär att jag aldrig hämtar E-post från servern som jag är tveksam inför. Lycka till!

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Welcome to our website for you World of Warcraft Gold,Wow Gold,Cheap World of Warcraft Gold,cheap wow gold,buy cheap wow gold,real wow gold,Power Leveling