söndag, maj 06, 2007

Upplopp i samband med fotboll

Ja i går kväll så var det match mellan AIK och Helsingborg, under själva matchen lär det ha varit lugnt. Efter matchen bröt helvetet lös i stället och delar av Solna utsattes för skadegörelse. Tillkallad polis blev utsatt för stenkastning och även fall av olaga hot mot tjänsteman har rapporterats. Förr var det problem under matcherna, nu har i stället problemen flyttats ut från matcharenan till gatan och området runt arenan.

Skadegörelsen har enligt uppgift varit omfattande runt Solna stadium. När liknande saker inträffat tidigare (när t.ex. reclaimarna gått lös på omgivningen) har affärsägare stått i bild på tidningen och frågat med ett dumt uttryck i ansiktet, - skall vi stå för skadegörelsen? Enligt svensk lag så skall de som gjort sig skyldig till skadegörelsen betala det som de förstör, fulla kostnaden av detta. I samband med Göteborgskravallerna så filmades den mesta av skadegörelsen, då borde det inte vara några problem att kräva ut skadestånd från de huliganer som gjorde sig skyldiga till brotten. Samma princip borde gälla all skadegörelse, här agerar samhället med en oerhörd flathet, låt de som förstör betala kalaset, eller deras föräldrar. I andra hand är det försäkringsbolaget och i slutändan försäkringstagare som skall betala skadegörelsen.

Förövrigt borde våld mot tjänsteman straffas betydligt hårdare än i dag, kastar man t.ex. gatsten mot polisman så finns bara ett straff, vård på sluten anstalt för ungdomsbrottslingar. Vi har oss själva att skylla för dessa problem genom den oerhörda flathet vi lagt i dagen vid dessa ganska grova brott. Sätts en kamera upp utanför Solna stadium så klagar liberaler och andra på övervakningssamhället. I själva verket är de enda som någonsin blir granskade huliganer som gör sig skyldiga till brott. Varför ägnar sig inte dessa liberaler av de alldeles uppenbara bristerna i vår demokrati på andra områden?

Där jag bor förekommer en lågintensiv skadegörelse hela tiden. Busskurer slås sönder varje helg i princip. Slår man ihop denna skadegörelse under ett år så blir det samma skadegörelse som i Solna, multiplicerat med tre, fyra kanske. Jag har roat mig med att ringa till bussbolaget och frågar vad de eventuellt tänker göra åt problemet. Jag har mötts av ett genuint ointresse, dels är det ett samhällsproblem i huvudsak (något man måste hålla med om) dels så tas kostnaden ut på bussbiljetterna för vanliga resenärer, så bussbolaget bryr sig måttligt över denna skadegörelse. Att sedan hundar och småbarn skall springa bland dessa glasskärvor är inget bussdirektörerna tänker på. Det är dags att agera med kraft mot all huliganism, systematisk skadegörelse skall tas på allvar. Då pratar vi inte om grannpojken Kalle som råkar skjuta fotbollen så tokigt under en improviserad match att den far in genom fönsterrutan hos den arga tanten Agda på andra våningen som är i klimakteriet, och som får ett utbrott och jagar Kalle med kompisar runt kvarteret med en käpp. De flesta av oss har varit i Kalles situation när vi var små, de flesta av oss har dock inte kastat gatsten på svenska poliser.

PS.
Visst attan, AIK förlorade matchen med 0-1
DS.

Rättelse: Signaturen "Nicke" påpekade att "Solna stadium" egentligen heter Råsunda, han har helt rätt, fel av mig;-)

Länk SvD

Länk DN

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Nickersson sa...

Pssst: "Solna Stadion" heter Råsunda och är Sveriges nationalarena. Bara så du vet;)

Bra blogg annars.

Robsten sa...

He, he, Råsunda var det, jag har t.o.m. varit där några gånger.

Andreas sa...

Haha, jag var där och såg matchen! Är AIK:are, såklart! Icke stenkastande sportfan, kan dock tilläggas! =) Åkte från matchen rätt fort, då jag skulle till en fest, så jag såg inget av det som hände efter matchen, som tur var. Ren idioti =/

Robsten sa...

Jag är själv "Bajjare" men slutat gå på fotboll då jag flyttat från själva stan, orkar inte resa in längre, ålderstecken kanske;-)