tisdag, juni 19, 2007

Motståndet ökar mot valutasamarbetet

Att återigen utlysa en folkomröstning om euron blir nog inte aktuellt, motståndet ökar nämligen mot att ingå i valutasamarbetet och införa ny valuta. För att politikerna skall utlysa en folkomröstning krävs goda opinionssiffror för ett inträde i valutasamarbetet, det får de nog titta i himlen efter. Leijonborg sade efter valförlusten förra gången vi röstade i frågan att "han skulle utbilda svenska folket i Europafrågor", nu blev det väl inte så mycket med det och uttalandet får väl ses som ett utslag av det raseri Leijonborg kände när folket trilskades med vad politikerna bestämt.

Det är ingen liten övervikt nej-sidan har heller, i DN står det,

- Motståndet mot euron har ökat något under det senaste halvåret. 54 procent säger att de skulle rösta nej i dag, jämfört med 52 procent i förra mätningen i november i fjol.
33 skulle rösta ja, medan 13 procent inte vill ta ställning. Avståndet mellan ja och nej har ökat från 17 till 21 procentenheter.

Mitt tips är att vi aldrig kommer att ingå i detta valutasamarbete. Vår ekonomiska utveckling har snarast tjänat på att stanna utanför. Människor som reser mycket har märkt att priserna stigit när nationer gått över till euro. Glädjande nyheter således från SCB som gjort mätningen.

Länk DN


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

12 kommentarer:

Claes sa...

Frågan är inte om, utan när vi får Euron. Vi har inget undantag som Danmark och Storbritannien förhandlade till sig. Dock är det känsligt för EU att tvinga in en stat i valutaunionen.

Robsten sa...

Och hur skall det gå till? Tvinga oss med i valutaunionen? Kan du föreställa dig vilket liv det skulle bli? Då skulle frågan väckas om urträde ur hela unionen, samt att ett förakt, rent av hat mot hela EU skulle börja spira på allvar, lägg till några präktiga skandaler och misslyckanden från EU så kan vi nog rösta om vi skall lämna unionen.

Claes sa...

Klart det blir liv, men så är det.
http://www.jensholm.se/2006/12/20/kommissionen-vill-tvinga-sverige-in-i-emu/

Anonym sa...

Det är samma med det konstitutionella fördraget som både Frankrike och Holland röstade nej till, där är det bara 2 av 7 falanger i Riksdagspartiet som är emot - och det är V och MP; = Det är inte alls säkert det blir en folkomröstning i den frågan.

Snacka om att det känns vääääldigt olustigt att höra Pernilla Zackreus (stavning?) från V, och någon ung riksdagsman vid namn Max från MP - vara dem enda under hela dagens riksdagsdebatt som är emot det konstitutionella fördraget; Och med det sitta och nicka instämmande med vad de säger.

Robsten sa...

Ja våra kära politiker är inte så värst representativa för folket längre.

Anonym sa...

Marthin & Robsten...
Och detta får inte er att tänka till lite? Om politiker inte representerar folket så är det väl för att folket (ni två?) faktiskt inte vet vad dom väljer.
Ni håller med motargumenten som V & MP har men gillar ändå inte vad dom säger? Que?

Robsten sa...

Så Robin, om man är emot EMU, vad exakt skall man välja då?

Anonym sa...

Robin:
Jag skulle vilja påstå att det är ett OERHÖRT problem med vaneröstande medborgare. Ponera att du har en farmor som röstar sosse, men allt hon säger när hon talar om partiet är snarare en beskrivning av sossarna från förr; Undrar du inte då hur hon kan ha kvar den uppfattningen?

Det är lite som med alla som ogillar mångkulturens baksida, men likt förbannat röstar på Sjufalangen - vilken genomgående är PRO-mångkultur. Så kallade "Jag vill inte ha en moské i byn men röstar Mona"-väljare.

Kan någon stava mediebrus..?

Angående just det konstitutionella fördraget, och V+MP argumenten som kort beskrivet är NEJ; Så förstår jag inte felet med att kunna hålla med där. Det finns tyvärr inga andra i sittande riksdag som är emot, kanske vissa ur andra partier som får "stjärtapisk" av partipiskan - så det är ju obetydligt eftersom dessa snällt "sitter på sin bästa sida" och är tysta.

Anonym sa...

"Människor som reser mycket har märkt att priserna stigit när nationer gått över till euro"

Människor bosatta i Sverige märker mest av den svenska devalveringen, inte så mkt att priserna i euroländerna har stigit. Inflationen i euroländerna har bara varit marginellt högre än den i Sverige (ca 0,5% per år), och definitivt mindre än den i England som inte har Euro, men skilladen mellan Euron och Kronan, den, har ökat med över 13% på 6 år.
Därför tycker vi nu att drinkarna har blivit så dyra på Mallis.
Sydeuropa är inte som det var förr...

Anonym sa...

hahaha hoppas duu njöt :D jag skriver om allt möjligt i min blogg. vill inte ha någon som är baserad efter just EN sak!

Robsten sa...

Ääääee..jag NJÖT inte direkt, jag fösökte vara artig, rosa är egentligen inte riktigt min färg, om sanningen skall fram

itsweden sa...

Robin:
"Marthin & Robsten..."

Du kan räkna in mig också.

"Och detta får inte er att tänka till lite? Om politiker inte representerar folket så är det väl för att folket (ni två?) faktiskt inte vet vad dom väljer."

Nej, det beror på att det serveras åsiktspaket. I en deomkrati så plockar man ut större frågor och håller folkomröstning om dom eftersom man inte kan ha ett sosseparti för eu och ett emot och sedan likadant i dom andra partierna. Fast om man ser eu som en relativt liten fråga så behövs inga omröstningar förståss.

"Ni håller med motargumenten som V & MP har men gillar ändå inte vad dom säger? Que?"

Inte för min del. Dom motargument som dom har grundar inte jag min åsikt på.