lördag, september 12, 2009

Vad är det som är ”riktigt allvarligt”?

I SvD står det om alla bränder och stenkastning mot samhällets tjänare, natten till lördagen pyrde dessa oroligheter upp både i Göteborg och Uppsala. I Göteborg försökte ungdomar t.o.m. elda upp en spårvagn genom att hälla brännbar vätska på den och sedan sätta fyr, elden självslocknade dock.

SvD:s journalist intervjuar i samband med alla dessa oroligheter polisens presstalesman, Christer Nordström som säger så här i SvD.
Det som är riktigt allvarligt är att vi märker hur de rent rasistiska tendenserna växer fram. Vi får sådana påringningar från allmänheten och det är allvarligt. Det här väcker oerhörda krafter, även om de flesta som ringer oss är sansade personer.
Det var väl det vi anade, det riktigt allvarliga är inte upploppen och förstörelsen i sig, det är allmänhetens reaktioner, de kan ju reagera ”rasistiskt”. Polisens presstalesman är antagligen politiskt tillsatt (eller åtminstone tillsatt av strategiska skäl) de vanliga polismännen på gatan som blir utsatt för stenkastning och glåpord är antagligen minst lika ”rasistisk” som delar av allmänheten.  Vi frågar oss, hur är det meningen att folk skall reagera? Väntar sig politiker och journalister att folk skall börja gå med bössa och försöka samla ihop till ännu en fritidsgård?

Det är också så att en del oroligheter inte nämnts i media utan tystats ned, jag har själv genom djungeltelegrafen nåtts av rykten om oroligheter även i t.ex. södra Stockholm. Orsaken till nedtystningen kan ju bero på att myndigheterna inte vill ha en spridningseffekt av oroligheterna, men en tacksam bonus är också att den övriga befolkningen inte riskerar att reagera ”rasistiskt”. Det riktigt allvarliga är väl egentligen inte om människor reagerar ”rasistiskt” utan om de börjar ifrågasätta den förda integrations och immigrationspolitiken, men enligt den politiskt korrekta manualen kanske det är just den som är ”rasistiskt”. Alla dessa upplopp är ju som alla förstår ett symtom på att den förda politiken är djup felaktig på områden som integrations och immigrationspolitiken.

Vi väntar fortfarande på att ansvariga politiker skall ta bladet från munnen och åtminstone kommentera dessa upplopp. Fram till nu har vi inte hört ett knyst från våra politiker. Om befolkningen reagerar kraftigt så kan man säga det motsatta om våra politiker, de reagerar inte alls verkar det som.

Länk SvD

Länk DN

6 kommentarer:

MS sa...

Vart gick det fel i detta land? Hur kan det ha gått så långt att förbannade och oroade medborgare förolämpas medens buset får fortsätta att förstöra ohotat och med medias goda minne?

Vad är det för ärthjärna till polischef som uttalar sig på detta sätt. Att folk som är trötta på att få sin egendom förstörd och som inte vågar gå ut på natten blir bemötta på detta sätt är rent ut sagt för jävligt. Har dom inget som helst sunt förnuft eller någon känsla för ren hederlighet?

Jag tror tyvärr att det kommer att behövas att någon inom räddningstjänsten skadas svårt eller ännu värre innan det offentliga Sverige reagerar. Då kommer det vara försent för att det kommer ta hus i h-vte. Det kommer inte bli roligt för någon av oss.

Anneli sa...

Uppsalapolisens presstalesman är en högst PK-karriärist som inte gillar att vara ute på fältet, än mindre att ha kontakt med allmänheten.

Poliserna i yttre tjänst har dock morskat upp sig något litet.

De kurdiska unga männen samt deras småbröder som är ute och handlar godis på videobutiken som är öppen till midnatt, måste ju ha föräldrarnas godkännande åtminstone vad gäller tolvårige lillebror. Så socialens hot om att tala med föräldrarna faller nog rätt platt.

Dessa tolvåringar används sedan för att anklaga polisen för brutalitet. Det var nästan upplopp utanför polishuset då efter den första kravallhelgen, av indignerade föräldrar.

Anonym sa...

Lustigt att en brand kan väcka "rasistiska tendenser" enligt polisens presstalesman Christer Nordström. Syftar han på att alla som blivit vittnen till eller rentav offer för bränder har börjat ringa till polisen och yttrat sig rasistisk mot eld?

Eller finns det en "missing link" i Christer Nordströms resonnemang - något outtalat? Synd att inga journalister bemödat sig med att konfrontera honom med detta kryptiska uttalande.

Anonym sa...

Skicka ett mail till honom och fråga vad han menar.

Anonym sa...

Skicka ett mail till honom och fråga vad han menar.

Anonym sa...

Nordström framstår som en PK-fjant!/Il Padre