onsdag, januari 06, 2010

Pär Nuder om ”det svenska”

Pär Nuder skriver i sin bok ”Stolt men inte nöjd” på sidorna 184 och 185 om ”svenskhet” och det som Nuder kallar högerextremism. Vad nu Nuder kallar högerextremism är lite svårt att veta, han definierar det inte själv i boken. Så här skriver han i alla fall, vi tar enskilda stycken och tittar på.

Jag tror att det är just detta – välfärden i vid mening – som många svenskar känner stolthet över och förknippar med Sverige. Det finns en stark förställning om att det är just jämlikheten och tryggheten som har skilt vårt land från stora delar av världen runt omkring oss.


Utan tvekan har Nuder en poäng här. Vi har föreställt oss vårt land som väldigt tryggt (ibland in absurdum) jämfört med andra nationer. Jämlikhet har vi också varit väldigt duktiga på enligt den uppfattning vi har om oss själva.  Sedan beskriver Nuder vissa konsekvenser med EU-medlemskapet och andra företeelser i tiden. Så här skriver han.

Konsekvenserna av den här utvecklingen blir att tilltron till det sociala medborgarskapet – det kanske svenskaste vi har – sakta men säkert urholkas. Samtidigt upplever många EU-medlemskapet – tvärtemot vad politikerna sade under folkomröstningen i mitten av nittiotalet – hotar det genuint svenska.


Ja Nuder själv säger ju att EU-belackarna åtminstone har delvis rätt. Det man upplever i sådana här sammanhang brukar ju vara rätt. Nuder skriver faktiskt att utvecklingen urholkar det ”sociala medborgarskapet”.  Sedan kommer då slutklämmen mot högerextremisterna, som han faktiskt delvis redan gett rätt. Så här skriver han.

Det är de här stämningarna som högerextremisterna försöker utnyttja. De har inte förstått vad det genuint svenska är – allas lika värde och rätt till liv i frihet och trygghet. Men så mycket förstår de att människor är oroliga för att rättvisan och tryggheten håller på att förtvina.  Det är den oron högerextremisterna vill exploatera.


Att beskylla sin politiska motståndare för att ”inte förstå det genuint svenska” är på sandlådenivå och hör inte hemma i ett seriöst politiskt samtal. Om man dessutom påstår att Mona Sahlin är expert på det ”genuint svenska” så riskerar skrattsalvorna att dåna, Sahlin själv har ju sagt att just detta är töntigt. När Nuder sedan börjar tala om ”liv, frihet och trygghet” så sjunker han riktigt djupt i politiskt snömos av lägsta kvalité. Vem är emot liv, frihet och trygghet? Det är just den minskade tryggheten i samhället och på gator och torg som etablissemanget kritiserats hårt för. Rättvisan och tryggheten håller på att förtvina ja, och i ett demokratiskt samhälle är medborgarna tillåtna att reagera på detta också.

Man får en stark känsla av att Nuder plötsligt berör ett allvarligt och verkligt problem. Men det visar sig farligt att erkänna detta problem så Nuder vänder tillbaka till de simplaste slagorden och fraserna. Det är ju alltfler om inte längre köper dessa tomma fraser och slagord. Hela socialdemokratin har hamnat i en återvändsgränd som det kommer att bli mycket smärtsamt att ta sig ur.

5 kommentarer:

Mats J sa...

"Liv frihet och trygghet" är en parafras på den amerikanska självständighetsförklaringens ord

"...that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness".

Mycket intressant om Nuders bok här. Jag har skrivit på ett annat ställe att Nuder är den givna partiledarkandidaten efter ett katastrofval 2010 (eftersom han var den ende som petades av Mona), och att han är den som kan lägga om kursen i invandringspolitiken. Nuder är just den typ av politiker som jag gillar: karriärist, ärelysten och machiavellisk, just en sådan typ av människa som sossarna var så duktiga på att vaska fram innan den politiska korrektheten tog hela rörelsen i ett järngrepp.

Skillnaden mellan Nuder och i stort sett alla framträdande politiker i de sju systerpartierna är att han kan svänga sig med pk-retorik men de andra tror på den. Nuder tror bara på det som gynnar hans egen karriär. Om nästa val visar att svenska folket vill ha en annan politik så kommer Nuder att övertyga oss om att det är just den politiken han alltid företrätt och att det var därför han petades.

Men vad jag inte visste var att det fanns en öppning för en sådan omvändelse redan i hans bok, om än skriven i ytterst försiktiga ordalag. Jag tror jag måste köpa den här boken.

mats c sa...

Johan Ingerö var också mäkta imponerad av "Stolt, men inte nöjd" om än ur lite annorlunda perspektiv.

Han finner också de mer slentrianmässiga slagordsfraserna på sätt och vis också intressanta:

"Här komprimeras samtliga politiskt korrekta ingredienser som rimligen kan avkrävas den som alltjämt hoppas få leda det socialdemokratiska partiet.

....

Samtidigt är detta avsnitt tämligen intressant, ty det visar tydligt att författaren bidar sin tid i väntan på sahlinismens sammanbrott. Han sänker nivån eftersom just denna del är en plädering som ska övertyga den inte fullt så intellektuella partibasen."

http://ingero.blogspot.com/2009/06/boktips-stolt-med-inte-nojd.html

Dax också för mig att få ändan ur vagnen och köpa boken.

Goten sa...

Såna här anlyser av 08-sektens olika medlemmar är onekligen intressanta.

Ord som "urholkad" "oroliga" "hotar" "förtvina" skvallrar om att Nuders undermedvetetna liksom tränger sig på hans vakna karriärsinne.

Hade Nuder varit med i Knubysekten hade jag nog dock bedömt möjligheterna att avprogramera honom som minimala ;-)

Nuder är nog mest intresserad av att komma in i en framtida sosseregering.

Karpstryparn sa...

Socialdemokraterna är inget arbetarparti, början till slutet för detta började när Olof Palme blev partiledare.

Robsten sa...

Jo Ingerös recension var intressant, håller väl delvis med i hans resonemang. har inte läst kapitlet med alla klyschorna än.

har inte läst Kjell-Olov Feltds bok ännu, det är bedrövligt, var väl 10 år sedan jag tänkte läsa den.

har Sahlin skrivit en bok? Är hon förmögen till det? Hur har hon lyckats? Talskrivare?