söndag, oktober 14, 2007

Kriminologer och journalister skönmålar brottsstatistiken

Journalister och kriminologer har på senare år tävlat i att skönmåla brottsstatistiken. Deras senaste uppfinning är enkätundersökningar, där man frågar människor om de har begått eller utsatts för brott. Dessa ska sedan visa att det ökade antalet anmälda brott endast beror på "ökad anmälningsbenägenhet", som Karin Rebas hävdar här. Jag skrev om hennes artikel här.

Enligt en sådan undersökning som DN skriver om uppger fler finska och danska än svenska ungdomar att de varit inblandade i våldsamheter. Inkallad för att kommentera är den alltid lika överslätande Jerzy Sarnecki: mannen som kommenterade beskjutningen av polishuset i Södertälje så här:

- Det här handlar om busungar som tycker att polisen har varit taskiga och så ska de visa sig på styva linan - hur korkat som helst förstås, säger han till DN.

- Det är inte särskilt allvarligt, men idiotiskt. Det allvarliga ligger i att människor kan komma till skada.

Även SvD skriver om våldet från liknande utgångspunkter. Det är minst sagt märkligt att man istället för att titta på den objektiva statistik man faktiskt har - antalet anmälda brott - skapar alternativ statistik som bygger på människors subjektiva rapporter. Den objektiva statistiken ger också en annan bild. Statistik från 2005:

___________Brott mot liv och hälsa________Sexbrott
  • Sverige_______76 376________________11 711
  • Norge________26 064________________3 311
  • Danmark______18 777________________2 799
Sverige har 9,14 miljoner invånare, Norge 4,77 miljoner invånare och Danmark 5,46 miljoner invånare, så per capita har Sverige alltså klart flest brott i dessa brottskategorier.

Det är inte heller sant att brottsligheten inte ökar: antalet misshandelsfall har fördubblades mellan 1997 och 2005 och antalet våldtäkter fyrdubblades mellan 1983 och 2005. De grova brotten har således ökat explosionsartat.

Varför har då journalister och kriminologer intresse av att ge en annan bild än den statistiken om anmälda brott ger om den skenande brottsligheten? Rebas artikel ger en del nycklar till hur de tänker:

Statistiken är skrämmande - och triggar fantasin. Det är lätt att skylla våldet på något slags underliggande problem i samhället: våldsamma datorspel, sena öppettider på krogen, för få poliser.

Men här bör man nog hålla huvudet kallt. För det är inte givet att Sverige är på väg att bli mindre tryggt.

Vad hon är rädd för är alltså de åtgärder folk skulle vara beredda att ta till om de trodde att brottsligheten ökade. Då skulle de kunna ta till en del antiliberala mått och steg. Rebas nämner "våldsamma datorspel" och "sena öppettider på krogen" men alla som hört hur tongångarna brukar gå i debatten kring brottsligheten vet att insatserna är betydligt högre än så - de som oroar sig över den ökade brottsligheten brukar tala om höjda straff och minskad invandring (eftersom invandrare är väldigt överrepresenterade i brottsstatistiken).

Dessa åtgärder är enligt min och folkflertalets mening synnerligen nödvändiga, men de politiskt korrekta eliterna inom media, vetenskapen och politiken motsätter sig dem starkt. Som jag skrivit om här och här skiljer sig eliternas uppfattningar starkt från de breda lagrens, särskilt vad gäller värdefrågor som invandring, straffpolitik, HBT-frågor, etc. Därför är det viktigt att inte lita blint på vad dessa grupper säger, utan skaffa sig egen information om sådana här saker.Förslagsvis på denna regimkritiska blogg!

Källor:
Svensk brottsstatistik
Norsk brottsstatistik
Dansk brottsstatistik

8 kommentarer:

Robsten sa...

Sarnecki måste rentav vara dum i huvudet, hur kan man beteckna allvarliga brott som bus-sträck på detta sätt?

Vissa invandrargrupper är starkt överrepresenterade i vissa typer av allvarliga brott, såsom överraskningssex, och en restriktiv flykting och invandringspolitik skall vi ha naturligtvis. Vid relativt allvarliga brott skall utvisning vara obligatorisk.
Men jag tror också att den allmänna normupplösningen i vårt samhälle bidragit till den ökande brottsligheten. Normupplösningen har gjort att föräldrar fått svårt att förstå detta med gränssättning för sina barn som ett exempel.

Steen sa...

Tack ! Jeg kunne se med et halvt øje, at artiklen i DN var helt urimelig - men skal jeg være ærlig , så gad jeg ikke slå efter i BRÅ og DK´s Statistik.

Anonym sa...

Ökningarna du pratar om gäller bara antalet anmälningar, och anmälningsfrekvensen har generellt sett ökat. Dessutom har vad som utgör ett brott ändrats genom tiden, dels genom lagändringar (våldtäkt nu definieras inte på samma sätt som 2004, och ännu mindre som 1950), dels genom ändrad uppfattning om vad som är t ex "misshandel" (utan att något ändrats i lagtexten), mindre våld (och liknande) tolereras idag än förr.

Jämför man långt bakåt i tiden måste man dessutom ta hänsyn till att befolkningsmängden är större nu.

Tar man med allt det i beräkningen så är det senaste årtiondet ett av de allra 'säkraste', vilket också brå visat (har ingen länk till det dock).

Anonym sa...

Sarneckis kommentar är ett klart fall av grov hets mot folkgrupp utan faktabakgrund.

Vad personerna menar med att de deltagit i eller upplevt “våld” med mera varierar väldigt mycket mellan olika länder, städer, åldrar och individer.
Det är inte fråga om mord eller dråp som på Kungsholmen i Stockholm nyligen.

Undersökning speglar heller inte att vissa individer t.ex. i Sverige tillåts genomföra många brott innan åtgärder sätts in.
Inte heller att segreringen i Sverige gör att Stockholm inte är representativ för det värsta brottsligheten i Sverige.

Jämför också med andra undersökningar:

http://sydsvenskan.se/resor/article218705.ece
“I Finland är risken att bli rånad eller lurad så liten att landet närmast kan betraktas som fritt från brott, enligt experterna”

Malmö vill inte Sarnecki gärna prata om:
Här begås flest brott i Sverige
http://sydsvenskan.se/malmo/article268371.ece

I Malmö är överfall och rån mycket vanligare, uppemot 10 ggr, än i Köpenhamn i förhållande till folkmängden.

Anonym sa...

Historikern, så du menar att egentligen så har våldsbrotten minskat?
Det är inte det man får höra från sjukhusens akutmottagningar. De vittnar om att våldet är grövre och mer frekvent. Däremot så lyckas man rädda fler till livet nu än för 20-30 år sen.

Robsten sa...

Det är ju löjligt att påstå att brotten per capita har minskat. Jag minns när hela Södermanlands poliskår jagade TumbaTarzan som en storförbrytare. Han hade nämligen brytit sig in i några villor och sommarstugor för att stjäla lite konserver då han var utsvulten. Jag minns när personrån var ett fullständigt okänt begrepp, fanns inte. Jag minns när ingen hade någonsin hört talas om enklaver i samhället där lagen inte gällde i princip. Jag minns när motorcykelgäng var något spännande i USA. Jag minns när militärligor och annat hörde hemma i litteraturens värld, om ens där, det var för orealistiskt. Jag minns framförallt en tid när mamor och pappor lärde sina barn mycket noga vad som var rätt och fel, stjäla och ljuga var definitivt fel.
Brottsligheten minskat? Sure thing;-)

Anonym sa...

Brukar "anonym" gå och prata med de som jobbar på akuten?


robsten: du sätter fingret på ytterligare en sak som är annorlunda nu: medias rapportering, vilken ändras med tiden.

Vissa nya brottsliga fenomen finns, stämmer (konstigt vore det väl annars). Exempelvis vissa mycket planerade grova rån (samma sak kanske med 'MC-gäng'?). Det är också möjligt att antalet stöldbrott är fler, i sådana fall gör tillfället ofta tjuven och tillfällena är fler idag (så minskade t ex antalet anmälda stölder under lågkonjunkturen på 90-talet)(vilket också gör att "hårdare tag" inte fungerar mot stöldbrott, vill man minska stölderna måste möjligheterna att stjäla minskas - "'sakerna' måste förvaras bättre").

Skapandet av nya lagar skapar förstås nya brottslingar, under det toleranta 70-talet var antalet knarkbrott (eller barnporrbrott för den delen) färre, pga liberalare lagar.

Men de brott som det ofta talas om när det påstås att brottsligheten skulle öka är våldsbrott och 'sexualbrott'. Men användning av våld har inte ökat, förmodligen tvärtom. Särskilt om vi ser långt tillbaka, på den svunna romantiska dåtid du målar upp. (Tittar vi mer än 30 år tillbaka var det till och med *lagligt* att misshandla barn, mer än 40 år tillbaka var det lagligt för en man att våldta sin fru, i din ljuva dåtid pratade man om krogslagsmål, idag kallas det misshandel et c).

Robsten sa...

-"Det är också möjligt att antalet stöldbrott är fler, i sådana fall gör tillfället ofta tjuven och tillfällena är fler idag "-

Inbrott har väl snarast minskat, detta p.g.a. ökad säkerhet med larm och dyligt. Däremot har antalet personrån ökat, här kan vi glömma statistiken, vi har ingen aning om hur många som låter bli att anmäla brotten. Dessa brott ökar dock otryggheten enormt och försämrar livskvaliteten för människor. I min kommun ansåg 70 % att de var otrygga utomhus, detta mina vänner, är en helt oacceptabel siffra som skvallrar om ett totalt misslyckande för samhället.

-"Men användning av våld har inte ökat, förmodligen tvärtom"-

Bullshit, när jag växte upp existerade knappt oprovocerade överfall av främmande människor på allmän mark. Det är just denna typ av brott som ökar otryggheten och minskar livskvaliteten så oerhört. Om nu familjebråken och knytnävskamper mellan bekanta var fler på 70-talet så måste jag säga att jag är inte ens intresserad, det är inte denna typ av brott som påverkar vårt samhälle så oerhört negativt.

Skulle vara intressant att titta på andelen utomhusvåldtäkter, har de ökat eller minskat?